Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nordisk juli biblioteket

Litt av hvert for den som vil bygge seg opp et julebibliotek.

BOK: Det er fort gjort å bygge seg opp et helt julebibliotek. Førjulstida er ikke bare et klondyke for bokselgere generelt, det finnes et helt arsenal av bøker som er spesiallaget for bokkjøpere som søker julestemning og julas budskap, som biskop Stålsett så kløktig formulerte det. Forlagene vet å komme oss i møte, gjerne med oversettelser fra nordiske naboland.

Finske Mauri og Tarja Kunnas spiller hemningsløst på julenisseidyll i Finland. «Julenissen skal vel også ha gaver!» er en søt historie om hvordan Willy nissehjelper forsøker å glede julenissen. Selma Lagerlöfs «Den hellige natten», illustrert av Ilon Wikland, kommer ut på ny i år. Klassikeren er tradisjonsformidling av beste merke, Lagerlöfs navn alene gir løfte om en god fortellerstund.

Lun dansk jul

Litt i samme ånd, men nyere av dato, er «Signes jul». Danskene Peter Madsen og Johannes Møllehave har samarbeidet tett om boka. Den rommer både en gjenfortelling av Bibelens julehistorie og hvordan jenta Signe opplever julefeiringen i sin nære familie, og særlig sammen med bestemor. De to delene av boka er flettet godt sammen, og en bør gi seg litt tid og ro med denne nokså innholdsrike boka. En god tekst, oversatt av Gerd Grønvold Saue, blir noe redusert sammen med svake bilder. Tegneserietilsnittet fungerer uspennende og flatt, og bildene står ikke av egen kraft. Men stjernehimmelen er vakker.

Svensk tradisjonsperle

Det er herlig - kanon, ville kanskje svenskene selv si - at vi har fått Tage Danielssons historie om Karl-Bertil Jonssons julaften i bokform på norsk. Dette er julebudskap om barnlig omtanke, hjertelag og stivsinn som mykner. Vi kjenner det jo fra klassiske varianter av for eksempel Leo Tolstoj og Charles Dickens. Danielssons variant har nordisk preg og etterkrigskoloritt, og er humoristisk og uhøytidelig inn i det parodiske.

Rikmannsgutten Karl-Bertil har ekstrajobb på posten, og får en innskytelse om å manipulere julegaveleveransene. Med skattelista i den ene hånda tar han gaver fra rike for å gi til fattige.

Boka er illustrert med Per Åhlins bilder fra filmatiseringen av boka. Den har vært fast innslag på svensk tv i en mannsalder, og etter hvert også på norsk. I bokform leverer Jan Erik Vold knirkefri og god norskoversettelse.

Nissefaktisk historie

Frid Ingulstad er etter hvert en veteran når det gjelder å skrive om nisser. Nisser i norgeshistorien er muligens et forsøk på å vri seg inn i faktasjangeren ved å blande fiksjon og fakta. Ideen er at nissen har hatt en avgjørende finger med i spillet under viktige historiske hendelser. Ikke kontrafaktisk historieskriving altså, men nissefaktisk. Det er en god idé, men fungerer ikke like godt i alle de tolv historiske settingene Ingulstad fantaserer om. Med Erlend Tønnesens illustrasjoner får boka som helhet preg av tradisjonell nissebok.

Fra annet norsk hold kommer en utfordrer til den tradisjonelle juleboka. «Esmeralda» av Peter Svalheim og Elisabeth Moseng handler om mange ting, men mest om jenta som skal være Maria i andre klasses julespill. Lærer Monika er gravid.

Vikar

Like før jul erstattes hun av en vikar, som vil lage sin vri på julespillet. Esmeralda på sin side har i et glimt sett hvor smertefullt det er å bære fram et barn, og planlegger et oppsiktsvekkende Maria-stunt. Historien er delt i 24 deler som har hvert sitt vers ved siden av fortellingen. Peter Svalheim forteller minst to historier parallelt, og lykkes så avgjort med det.

Mosengs bilder er temperamentsfulle, som fortellingen, mer ville enn vakre, mer rotete enn riktige, og jevnt over i godt samspill med teksten.

Boka er overraskende og tiltalende, men du risikerer selvsagt å skuffe den som vil ha ei traust og skikkelig julebok.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media