KOMMENTARER

Nordisk manifest

I morgen åpner Sveriges statsminister Stefan Löfven den 24. nordiske arbeiderkongress på Sørmarka utenfor Oslo. Der skal en erklæring om å bygge Norden vedtas, skriver Stein Aabø.

SOSIALDEMOKRATER: Socialdemokraternes partileder Stefan Löfven fra Sverige besøkte Arbeiderpartiets ekstraordinære landsmøte i sommer da Jens Stoltenberg gikk av og Jonas Gahr Støre ble valgt som ny Ap-leder.
SOSIALDEMOKRATER: Socialdemokraternes partileder Stefan Löfven fra Sverige besøkte Arbeiderpartiets ekstraordinære landsmøte i sommer da Jens Stoltenberg gikk av og Jonas Gahr Støre ble valgt som ny Ap-leder. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Erklæringen er til og med oversatt til engelsk, for eksport til et større marked: «We build the Nordics».

For noen år siden steg en urovekkende tanke fram i nordiske sosialdemokratiske hoder. Er vi i ferd med å miste grepet? Forvitrer våre verdier på markedskreftenes og høyreideologiens alter? Riktignok var Jens Stoltenberg på dette tidspunktet statsminister i Norge. Men ellers var det langt mellom drammene. I Sverige drev Fredrik Reinfeldt en forsiktig, men tydelig demontering av svenske velferdsordninger. Der var dessuten skolen privatisert i en slik grad at kvaliteten sank og forskjellene økte. I Danmark slet Helle Thorning-Schmidt både med sine egne og sine motstandere. Finland var heller ikke noe sosialdemokratisk fyrtårn. I Norge gjorde Høyre og tankesmia Civita krav på medeierskap i velferdsstaten. De borgerlige partiene lå stabilt an til å vinne valget ved neste korsvei - hvilket de også gjorde.

Dette uroet nordiske sosialdemokrater vinteren for snaut fire år siden. Man trommet sammen en medlemstung og pengesterk forsamling av sosialdemokratiske ledere (organisert i SAMAK) og kloke hoder til drøfting av situasjonen og framtida. Skulle de fortsatt ha et ord med i laget, vinne folket for sine verdier og erobre den makt som er nødvendig for å skape sine samfunn i sitt bilde, måtte de gjenerobre fortellingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer