Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nordisk pris til overrasket finsk lyriker

STOCKHOLM (NTB-RB-TT): Den 50 år gamle finske lyrikeren Tua Forsström får Nordisk Råds litteraturpris for diktsamlingen «Efter att ha tillbringat en natt bland hästar».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er veldig overrasket og overveldet, var prisvinnerens reaksjon på den offisielle meddelselsen fra Nordisk Råds litteraturpriskomite, som var samlet i Riksdagen i Stockholm fredag.

  Selv hadde hun den svenske poeten Lennart Sjögren som favoritt blant kandidatene. At prisen gikk til henne, ser hun som en anerkjennelse av lyrikere generelt.

Mange bunner

Tua Forsström har lenge vært blant de store finlands-svenske lyrikerne. Hun har ingen stor produksjon bak seg. «Efter att ha tillbringat en natt bland hästar» er hennes åttende diktsamling siden debuten i 1972. Den er en diktsamling med mange bunner og med islett både av humor og sorg. Musikalsk med et sterkt nærvær av nuet, heter det blant annet i juryens begrunnelse.

  Skjønnlitteratur har hun aldri prøvd seg på.

  - Jeg har ikke skrevet romaner, jeg kan ikke skrive på den måten, organisere informasjonen så den blir morsom, sier hun.

To norske

Til sammen 13 nordiske lyrikere og prosaforfattere konkurrerte om prisen. Fra Norge var sjømannen, skiftarbeideren og poeten Bjørn Aamodt nominert med den kritikerroste «Anchorage» - en sjøreise i 43 dikt og Hans Herbjørnsrud med «Blinddøra».

  Prisen på 350 000 kroner blir overrakt i forbindelse med Nordisk Råds temakonferanse om miljø 26. februar i Göteborg. Det er 37. gang prisen blir delt ut.

  Pengene har prisvinneren rett og slett tenkt å bruke til å leve for en tid. Kanskje reise litt, men spare det meste, forteller hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!