Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris til Håkon Øvreås og Øyvind Torseter

- Varm og sterk historie.

NORSK SEIER: Øyvind Torseter og Håkon Øvreås vant i kveld pris for «Brune». Foto: Magnus Fröderberg/norden.org
NORSK SEIER: Øyvind Torseter og Håkon Øvreås vant i kveld pris for «Brune». Foto: Magnus Fröderberg/norden.orgVis mer

(Dagbladet): Håkon Øvreås og Øyvind Torseter fikk i kveld Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014 for «Brune».

Nordisk Råds fem priser deles ut under en seremoni i Stadshuset i Stockholm, og foruten litteraturprisen og barne- og ungdomslitteraturprisen, deles det ut en musikkpris, en filmpris og en natur- og miljøpris.

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris er på 350.000 danske kroner og ble overrakt av fjorårets vinner Seita Vuorela.

- «Brune» er en varm og sterk historie om vennskap og mot, full av oppfinnsomhet og hverdagsmagi. Det er en morsom fortelling om hvordan det er å være en foretaksom liten gutt når plageåndene ikke gir seg, men det er også en bok om savn og møtet med døden, fint og usentimentalt skildret. Dialogene er troverdige og fornøyelige, setningene er enkle, men uttrykker ofte mer enn ordene som står der. De fantastiske elementene er flettet inn på en stilsikker og naturlig måte. Illustrasjonene understreker stemningen og den finurlige humoren i teksten, med sans for detaljer og med sparsom, men virkningsfull fargebruk. Som barnebok fyller 'Brune' et tomrom, mellom bøker for de minste og bøker for ungdom. Det er en fortelling med klassiske kvaliteter, som samtidig er med på å fornye fortellingen for barn, i norsk og nordisk tradisjon, sto det i begrunnelsen fra bedømmingskomiteen, ifølge en pressemelding.

Det var den danske komponisten Simon Steen-Andersen som mottok Nordisk råds musikkpris 2014 for verket «Black Box Music» under Nordisk råds prisutdeling i Stockholm.

Litteraturpris til Finland Det var den finske forfatteren Kjell Westö som mottok Nordisk råds litteraturpris 2014 for romanen «Svik 38».

I fjor var det dansk-norske Kim Leine som fikk litteraturprisen, for romanen «Profetene i Evighetsfjorden», mens finske Seita Vuorela og Jani Ikonen fikk barne- og ungdomsbokprisen for fantasyromanen «Karikko».

Det var første gangen alle prisene ble utdelt samlet, med en festforestilling i Den Norske Operaen, og direktesendt på TV i alle de nordiske landene.

I år er det ingen direktesending, men SVT filmer utdelingen, som i Norge skal vises på NRK2 ørstkommende lørdag.

Kveldens vertskap er Jessika Gedin og Kristofer Lundström fra de svenske kulturprogrammene Babel og Kobra.