VANT PRIS: Per Petterson får Nordisk råds litteraturpris for «Jeg forbanner tidens elv». FOTO: LARS EIVIND BONES
VANT PRIS: Per Petterson får Nordisk råds litteraturpris for «Jeg forbanner tidens elv». FOTO: LARS EIVIND BONESVis mer

Nordisk råds litteraturpris til Per Petterson

Favorittseier til Norge.

(Dagbladet.no): Per Petterson og hans roman «Jeg forbanner tidens elv» er årets vinner av Nordisk råds litteraturpris.

Prisen er på 350 000 danske kroner, og regnes for å være den mest prestisjetunge nordiske litteraturprisen.

Dette er langt fra den første prisen den norske 56-åringen får. For denne boka har han blant annet vunnet kritikerprisen og brageprisen, og 2003-boka «Ut å stjæle hester» hentet også hjem flere trofeer, både i Norge og utenlands.

Ambivalent
I et intervju med Dagbladet før jul fortalte Petterson om sitt litt ambivalente forhold til priser - og også Nordisk råds litteraturpris.

— Å få Brageprisen for «Jeg forbanner tidens elv» var en kjempefin bekreftelse for meg som ikke har lest anmeldelsene. Jeg kjente jeg ble veldig rolig inni meg da, sier Per Petterson.

— Men da jeg ble nominert til Nordisk Råds pris — jeg veit vi snakker luksusnivå nå — så ble jeg mer stresset igjen. Jeg tenkte:
«Å nei! Nå begynner dem igjen». Sånne som deg, journalistene, sa Petterson.

I juryens begrunnelse heter det følgende:

I romanen beskriver hovedpersonen opplevelsene sine og sitt fragmenterte erindringsarbeid med flere livskriser i egen familie. I et poetisk og stillegående språk formidler Petterson hvor vanskelig det er å få sagt det som føles mest nødvendig å si til hverandre.

Var favoritt
Petterson var regnet som favoritt blant flere nordiske litteraturjournalister. «Jeg forbanner tidens elv» er oversatt til 15 språk.

Les Dagbladets anmeldelse av «Jeg forbanner tidens elv» her

— Det er noe internasjonalt over Petterson. Han har en bra, annerledes historie og finner ut av karakterene sine på en mesterlig måte. Fortellingens svake, viljeløse fortellerfigur er veldig vanskelig å skape, men Petterson får til dette veldig bra, sa litteraturkritiker Jonas Thente i Dagens Nyheter til Dagbladet i dag.

Han fikk støtte av html,body { border: 0px; } bokansvarlig Jukka Petäjä i den finske storavisa Helsingin Sanomat.

html,body { border: 0px; } — Svenske Andrzej Tichý har en veldig interessant polsk bakgrunn, men er nok dessverre ut av dansen siden Sverige allerede har vunnet tre ganger siden årtusenskiftet. Dermed står det mellom Petterson og danske Helle. Ettersom fjorårsvinneren var fra Danmark, går prisen til Norge i år, tippet han.

Kompleks krønike
Jeg forbanner tidens elv» er en kompleks familiekrønike i et lite og ujålete format. Det er historien om den sjølproletariserte industriarbeideren Arvid. Han er 37 år i bokas nåtid, 1989.

Arvids kone er i ferd med å forlate ham, og samtidig får moren en kreftdiagnose. Bokas tittel er hentet fra et dikt av formann Mao, og Arvids forhold til den kommunistiske bevegelsen er også i krise mens muren faller.

Da den dødssyke mora forlater landet og vender hjem til Danmark og et forblåst Nord-Jylland i november, følger Arvid etter, i et desperat forsøk på å forstå hva som skjer med ham, med kvinnene rundt ham og med alt han trodde på en gang i tida.