Nordisk råds musikkpris til Rolf Wallin

Nordisk råds musikkpris 1998 går til den norske komponisten Rolf Wallin for hans verk «Konsert for klarinett og orkester». Han konkurrerte med 11 andre komponister fra hele Norden.

- Jeg er veldig fornøyd, og gledelig overrasket. Jeg er nominert tidligere, og hadde et håp om å vinne prisen denne gangen, sier Rolf Wallin til NTB.

Wallin får 350.000 kroner når han mottar diplomet 26. februar i forbindelse med Nordisk råds miljøkonferanse i Göteborg. Det er liten tvil om hva de pengene skal gå til.

- Jeg skal investere i utstyr. Jeg trenger en bedre og raskere datamaskin, sier samtidsmusikeren.

Samtidsmusiker

Han presiserer lattermildt at han bruker like mye tid med pianoet som med datamaskinene når han komponerer. Selv om samtidsmusikken er sterkt kritisert av mange, mener Wallin at kritikken ofte er malplassert.

- Samtidsmusikken er forlengelsen av vestlig klassisk kunstmusikk. Jeg opplever ikke noe problem i forhold til publikum når jeg spiller, men tvert imot kommuniserer den vel så godt med publikum som annen musikk, sier Wallin.

Wallin har ikke tall på hvor mange verk han har komponert med små og store stykker. Men det blir noen timer musikk til sammen, sier 40-åringen.

Han er svært fornøyd med at han fikk prisen for 'Konsert for klarinett og orkester'.

- Ja jeg er fornøyd med stykket. Det er ett av mine absolutt beste, sier Wallin.

- Skjønnhet

- Rolf Wallins klarinettkonsert er et verk av stor skjønnhet, og solostemmen er skrevet med sikkert blikk for instrumentets muligheter, sier Den nordiske musikkomiteen (NOMUS), som under sitt møte i Trondheim torsdag og fredag fattet sin beslutning om å gi prisen til den norske komponisten.

Både Nordisk råds musikkpris og litteraturpris går nå opp til 350.000 danske kroner. Nordisk råds musikkpris ble etablert i 1965. I fjor gikk den til den islandske sangerinnen Björk, da som en utøverpris.