Nordisk seier

Det ble ikke hattrick til Norge da vinneren av Nordisk råds litteraturpris ble annonsert i dag.

Den svenske forfatteren og litteraturkritikeren Eva Ström får årets litteraturpris fra Nordisk råd, for diktsamlingen «Revbensstäderna», som er Ströms sjette diktsamling.

- Hun er en særegen stemme i det svenske diktlandskapet og foregangsfigur for en yngre generasjon poeter, skriver juryen.

Men Eva Ström er så langt Dagbladet.no erfarer ikke oversatt til norsk. Dermed må vi oppsøke litteraturen hennes på originalspråket - inntil et forlag velger å gi henne ut her.

Poesi framfor prosa

Fra Norge var Liv Køltzow nominert for den kritikerroste romanen «Det avbrutte bildet», og Jørgen Norheim for «Ingen er så trygg i fare».

Men årets jury hedret altså poesien framfor romankunsten, og Sverige framfor Norge. Uansett er litteraturen - og Norden - den ubestridte vinneren.

Maks to ganger på rad

Det samme landet har aldri fått Nordisk råds litteraturpris tre ganger på rad.

Men både Sverige, Danmark og Norge har fått prisen to år på rad. Førstnevnte i 1965 og 1966 (Olof Lagercrantz og Gunnar Ekelöf), danskene i 1999 og 2000 (Pia Tafdrup og Henrik Nordbrandt) og Norge de to siste årene, med «verdens lykkeligste» Jan Kjærstad og champagnesprudlende Lars Saabye Christensen.

Hadde en norsk forfatter fått prisen i år igjen, hadde sportsmetaforene til slutt gjort oss kvalme av å være norske. Og typisk gode. Nå kan vi heller bli gode til å lese litteratur på andre nordiske språk.

Les juryens begrunnelse

Les om kandidatene.

VAR NOMINERT: Liv Køltzow