DEBATT

Nordisk språkoptimisme

Vi bruker skandinavisk når vi kan, og engelsk når vi skal.

FELLESSKAP: Selvsagt er det noen som velger å lære språket som snakkes der de flytter til, men mange velger å heller ta utgangspunkt i det skandinaviske språket de allerede kan, skriver Dagfinn Høybråten. Foto: Henrik Montgomery / NTB Scanpix
FELLESSKAP: Selvsagt er det noen som velger å lære språket som snakkes der de flytter til, men mange velger å heller ta utgangspunkt i det skandinaviske språket de allerede kan, skriver Dagfinn Høybråten. Foto: Henrik Montgomery / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nordisk ministerråd besluttet i 2015 å undersøke språkforståelse og språkerfaringer blant unge nordboere. Denne gangen er det ungdommer under 30 år med minst et halvt års erfaring fra studier eller arbeid i et skandinavisk naboland som deltok i undersøkelsen, i motsetning til tidligere undersøkelser av gymnasieelevers språkforståelse og språkholdninger.

Resultatene fra denne undersøkelsen gir grunnlag for optimisme på vegne av det nordiske språkfellesskapet mellom dansk, norsk og svensk: Det ser ut til at vi bruker skandinavisk når vi kan, og engelsk når vi skal. Selvsagt er det noen som velger å lære språket som snakkes der de flytter til, men mange velger å heller ta utgangspunkt i det skandinaviske språket de allerede kan. Alle tilpasser da språket, og de er svært oppmerksomme på å kunne kommunisere godt med samtalepartneren.

Det er spesielt interessant å se resultatene i undersøkelsen for dem som skal delta i språkfellesskapet via et språk som ikke er deres morsmål. Færingene og grønlenderne bruker sine dansk-kunnskaper aktivt i møtet med nabospråkene norsk eller svensk. Det er ikke helt uventet når man tar riksfellesskapet med Danmark i betraktning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer