DEBATT

Terror:

Nordiske ministre står sammen mot terror

Den siste tiden har terror rammet oftere og stadig nærmere. I dag er det viktigere enn noen gang at vi i Norden står sammen om å bekjempe voldelig ekstremisme.

VIKTIG Å STÅ SAMMEN: Vi må ta trusselen om radikalisering og ekstremisme på alvor mener de artikkelforfatterne. På bildet er: Sigríður Á. Andersen, Per-Willy Amundsen, Morgan Johansson og Dagfinn Høybråten. Foto: Justisdepartementet.
VIKTIG Å STÅ SAMMEN: Vi må ta trusselen om radikalisering og ekstremisme på alvor mener de artikkelforfatterne. På bildet er: Sigríður Á. Andersen, Per-Willy Amundsen, Morgan Johansson og Dagfinn Høybråten. Foto: Justisdepartementet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En lang rekke europeiske byer har opplevd terror. Også de nordiske landene er blitt rammet av grusomme og meningsløse terrorangrep, seinest i Stockholm 7. april, hvor en person kjørte en lastebil inn i menneskemengden og drepte fem mennesker. Det er viktigere enn noensinne at vi i Norden står sammen mot terror. Vi må ta trusselen om radikalisering og ekstremisme på alvor. For å bekjempe terrorisme er det grunnleggende å forebygge utvikling av ekstrem radikalisering som gjør noen villige og i stand til å begå terrorhandlinger. Forebygging er avgjørende for å sikre grunnleggende verdier som demokrati, menneskerettigheter og trygghet. Det er etablert et nordisk nettverk på dette feltet. Formålet er blant annet å sikre effektiv informasjonsutveksling mellom de nordiske landene om forebygging av voldelig ekstremisme. En felles samarbeidsavtale mellom Norge, Danmark, Sverige og Finland ble signert i 2015.

Vi skal også tenke i nye baner og i et større perspektiv i arbeidet med å forebygge terror i Norden. Tidligere i år samlet borgermestre fra 12 nordiske byer seg sammen med fagpersoner og sivilsamfunn om lansering av nettverket «Nordic Safe Cities». Her har rundt 20 store nordiske byer gått sammen for å dele erfaringer og utvikle nye initiativ for å bekjempe radikalisering og voldelig ekstremisme – og fremme trygghet og inkludering. Dette initiativet, som finansieres gjennom Nordisk Ministerråds rammeprogram for demokrati, inkludering og sikkerhet, er et bevis på det nordiske samholdet, som vi skal bygge videre på for å trygge våre samfunn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer