Nordlands profet

«Hva skjer i Nord-Norge?» ble en døråpner for den norske sekstiåtterkulturen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De fleste bøker omhandler kjente problemstillinger innenfor en klart definert ramme. Andre bøker bidrar til å endre premissene og utvider selve rammen for tenkningen.

Ottar Brox’ «Hva skjer i Nord-Norge?» (1966) er en slik bok.

Etter krigen lå store deler av Nord-Norge i ruiner. Hus og hjem måtte gjenoppbygges. Men tyskernes ødeleggelser var bare en del av «problemet Nord-Norge». Hvordan skulle man få fart på den tilbakeliggende landsdelen og bringe den over i en ny tid?

Stortings- meldingen «Utbyggingsprogrammet for Nord-Norge» ble lagt fram i 1951. Landsdelen skulle moderniseres gjennom en lang rekke tiltak klekket ut av landets ledende sosialøkonomer og teknokrater.

Nøkkelordene var industrialisering, spesialisering og urbanisering. Sjarken skulle skrotes til fordel for havgående industritrålere som leverte råstoffet til store fabrikker på land. Den nordnorske fiskerbonden skulle bli skiftarbeider, og helst flytte til byen. På begynnelsen av sekstitallet hadde Ottar Brox ansvaret for de kulturhistoriske samlingene ved Tromsø Museum. Ved en historisk ironi var det hans jobb å plassere fiskerbondens bruksgjenstander på museum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer