KURT KLAR IGJEN: Forfatter Erlend Loe er ute med en ny bok om truckføreren Kurt. I «Kurt kurér» kjemper truckføreren mot sinte nordlendinger som vil at de tre nordligste fylkene skal løsrive seg fra resten av landet. Foto: Nina Hansen
KURT KLAR IGJEN: Forfatter Erlend Loe er ute med en ny bok om truckføreren Kurt. I «Kurt kurér» kjemper truckføreren mot sinte nordlendinger som vil at de tre nordligste fylkene skal løsrive seg fra resten av landet. Foto: Nina HansenVis mer

Nordlendinger vil salte ned og torturere søringene

Ellevill harselas i Erlend Loes nye bok.

||| (Dagbladet): -Bergensere er egenrådige, store i kjeften, lokalpatriotiske og litt for sikre på seg selv. Nordlendingene er også store i kjeften, men de har en slags usikkerhet ved seg, sier Erlend Loe.

Forfatteren utgir i disse dager den sjette boka i serien om Kurt. I «Kurt kurér» kjemper truckføreren mot sinte nordlendinger — som med den gale eksilbergenseren Hektor Hellføkk i spissen — vil at de tre nordligste fylkene skal løsrive seg fra resten av landet.

Krig og tortur De har sett seg lei på at skattepengene deres «bli sendt sørover og brukt til operaer og bistand og kjønnsforskning og stormannsgale veiprosjekter mellom sørnorske byer».

Under mottoet «To folk, to land» skaper de borgerkriglignende tilstander og truer med å salte ned og torturere motstanderne.

Høyere under taket i nord -Det er god gammeldags lek med stereotypier, som jeg tror at også barn kan kjenne litt igjen. Men jeg opplever at nordlendinger har langt mer selvironi enn bergensere. Det er høyere under taket i den kanten av landet, sier Loe. I boka konstaterer Kurt at det er «denne mangelen på disiplin og impulskontroll som gjør at Nord-Norge aldri kommer til å bli et eget land».

-Jeg har ikke noe negativt forhold til Nord-Norge, men jeg liker følelsen av mindreverd som den landsdelen har. Norge har det samme mindreverdighetskomplekset overfor andre land som Nord-Norge har overfor Oslo-området. Uttrykk som «søring» sitter veldig løst, selv hos hyggelige folk, sier Loe.

Selv er han oppvokst med barnebøker med «emosjonell dybde» og der de onde «virkelig var onde». Han har ingen problemer med bøker som strekker strikken for både barn og voksne, og mener at det er for få klassiske skurker av typen Hektor Hellføkk.

Kjedelige barnebøker -Er norske barnebokforfattere for feige?

-Ja, jeg vil kanskje si det. Det er også mange bøker som er for kjedelige. Jeg har barnebøker hjemme som jeg ikke gidder å lese på nytt fordi det ikke er noe mer å hente i dem, sier han.

Bøkene om Kurt er illustrert av Kim Hiorthøy, og solgt til land som Sør-Korea, Russland og Italia. Loe mistenker at suksessen har en sammenheng med at hovedpersonen ikke alltid er like spiselig.

Egoistisk -Jeg tror ikke at hovedpersoner i film og bøker trenger å være så sympatiske. Donald er heller ikke særlig sympatisk. Kurt har null impulskontroll og en voldsom egoisme, sier Loe.

-Leser du Kurt-bøkene for barna dine?

-Nei, aldri. Eldstesønnen min visste ikke at jeg hadde skrevet dem før læreren hans begynte å lese dem høyt på skolen. De vet jo hva jeg driver med, men jeg orker ikke å være forfatter på hjemmebane. Jeg stjeler fra dem når de sier gode ting, men de får jo indirekte en del av royaltien, humrer Loe.