Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nordlyset

Ta første fly nordover og besøk byen som kan skryte av ekte festivalstemning. Det er tid for film i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Programsjef Ola Lund Renolen sitter i Tromsø og venter på at folk skal komme og stå i kø for å se filmene han har valgt ut. Dette er hva han mener du få med deg:

- Det er en russisk film som heter «Søstre», og et par kinesiske - «Peking sykkel» og «Spedbarnet fra Anyang» - som jeg mener bør opp på kino, også. Kina tror jeg kan bli et interessant filmland i årene som kommer. Russland også for den saks skyld, når de får orden på økonomien sin.

Ola blar litt i papirene sine, og fortsetter så:

- Tom Tykwer. Han har på en måte blitt vår mann. I år har vi fått inn «Prinsessen og krigeren», jeg synes den er en flott film - men veldig annerledes enn «Løp, Lola løp». Den er større og bredere, mer et eventyr - en film som det er veldig flott å se i en stor sal med et stort lerret. I tillegg er vi veldig fornøyde med konkurranseprogrammet vårt denne gangen, med «Krigens kunst» (Italia), et flott verk, og flere sterke historier som «Gatebarn» (Mexico), «Flukten til paradis» (Sveits), «Kvinners forventninger» (Algerie) og «Sent bryllup» (Israel). Ja, nå har jeg snart sagt alle.

Tromsø er noe så sjeldent som en skikkelig festivalby. Du sitter ikke alene på en stusselig kafeteria og venter på at filmen skal begynne, men kaster deg ut i livet på et av de utallige utestedene som tromsøværingene disponerer.

- Fortell.

- Tromsø er kanskje den byen som har flest antall valgmuligheter per hode, sier Ola.

I Tromsø er det nemlig plass til at 20000 mennesker kan gå ut samtidig, og samtidig få en stol og sitte på. For de som trenger det.

- Det er plass til en del, ja. Og det har vi sagt hele tiden, at vi er byen en stor takk skyldig. Det er en spesiell stemning her, det snakkes mye film ute, og folk møtes.

- Hvor møtes man da?

- Det er nok mange venneklikker og miljøer som har sine plasser, men for kinosjefbransjen så har Skarven blitt det samme som Smuget i Oslo. Alle snakker om at de skal møtes der. Og så er Mirage et populært sted som har vært der i mange år, og så har vi en egen festivalkro i Mack-kjelleren. Vi har et eget festivalband der, Laika and the cosmonauts, og har lagt det opp slik at de begynner å spille så sent at man kan få med seg den siste filmen først.

Men er det film som er viktigst - eller like viktig - som utelivet, så må du lytte til erfarne fjellfolk: Vær tidlig ute.

- Det gjelder spesielt for filmene som går på Verdensteatret. Vi fikk en veldig bra statistikk i fjor på hvor mange som var inne i salene til en hver tid. Men vi skal være enda mer oppmerksomme på det i år, at selv om det på papiret er utsolgt, så kan det være flere ledige plasser inne i salen. Vi satser på å ha et rushsalg rett før filmen begynner. Vi er veldig redde for det der, at folk skal få dårlige opplevelser av å stå i kø eller ikke komme inn. Da sitter man fort igjen med et dårlig inntrykk - som ikke de andre 99 prosentene av publikum har. Men dette er jo et hyggeligere problem enn om det ikke kommer folk.

Tromsø filmfestival begynner på tirsdag, og varer til søndag 20. januar. Les mer om programmet og festivalen på http://www.tromsokino.no/filmfestival/ og på http://manual.dagbladet.no

Hele Norges coronakart