Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nordmann i retten for å ha stjålet og spredt nakenbilder

Historisk rettssak i Norge denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oktober aksjonerte Kripos mot to adresser i Oslo og Lillestrøm som kan knyttes til spredningen av store mengder stjålne nakenbilder og filmer som er tatt med Snapchat.

Denne uka skal den første av de sakene opp i retten. En mann på 22 år står tiltalt med grunnlag i heleribestemmelsen i straffeloven. Saken er unik i norsk rettshistorie. 

- Krenkelser på nettet er et omfattende problem. De fornærmede har ofte få eller ingen muligheter til å fjerne det krenkende materialet, Eirik Trønnes Hansen, politiadvokat i Kripos til Dagbladet om rettssaken.

Det skal være snakk om cirka 90 000 bilder og omtrent 10 000 filmer, som alle er av «privat og sensitiv karakter» ifølge politiet.

Historisk - Dette er første gang slike saker føres for norske domstoler, forteller Trønnes Hansen. 

Normalt blir bilder tatt med Snapchat slettet kort tid etter visning, men her har de to siktede mennene altså lykkes med å lagre og spre bildene. Slike handlinger er nå noe politiet vil slå ned på, i takt med avsløringer om at stadig flere nordmenn bruker sosiale medier til å sende nakenbilder av seg selv.  

- Kripos har tatt ut tiltale mot to personer for heleri, knyttet til deres innhenting og spredning av en større mengde foto m.v. En slik spredning kan etter sin karakter være belastende for de avbildede og kan krenke deres personvern, fortsetter han.  

Tilgjengelige nakenbilder 90% av kvinner i Norge mellom 18 og 29 år bruker Snapchat. 92% av brukerne mellom 18 og 29 år bruker Snapchat minst en gang om dagen. Tilsvarende tall for alle nordmenn over 18 år er 32%. 

Trønnes Hansen sier den tiltalte gjorde bildemateriale tilgjengelig for andre via fildelingsnettverk. 

- Bakgrunnen for at det ble aksjonert mot de to tiltalte, er at de kunne knyttes direkte til spredning av store mengder bildemateriale, derunder bilder Kripos mener stammer fra Snapchat, nærmere bestemt datalekkasjen fra den senere nedlagte tredjepartstjenesten Snapsaved. Materialet i beslaget inneholder imidlertid også bilder fra andre kilder. Bildene ble delt via en nettside som har en egen kategori der det primært spres materiale beskrevet som private bilder av unge, norske kvinner. Ved selv å laste ned via BitTorrent, gjorde de to tiltalte de aktuelle bildene lettere tilgjengelige for andre via det samme fildelingsnettverket, sier Trønnes Hansen.

- Stor belastning Ida Andenæs er mannens forsvarer.

- Det eneste jeg vil si er at saken er en stor belastning for min klient, forteller hun til Dagbladet.  

Rettssaken starter i Nedre Romerike tingrett onsdag 28. oktober.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!