Nordmann lager film om LA-opprøret

Prøver igjen til tross for slakt.

(Dagbladet.no): I fjor lagde Christian Schøyen fra Kløfta filmen «Living the Dream», med folk som Kristian Valen, Sean Young («Bladerunner»), Danny Trejo («Sin City») og Larry Drake (Benny i «Lov og rett i LA») på rollelista.

Til tross for kritikerslakt da filmen ble satt opp på kino i Los Angeles i november, er Schøyen er nå godt i gang med sin neste film: «Ebony & Ivory» - om raseopptøyene i byen i 1992.

- «Living the Dream» ble satt opp på én kino i LA, samtidlig med mange andre storfilmer. Siden vår film var ganske smal, var det veldig gøy at vi ble anmeldt og at så mange kom og så den. I sum gikk prosjektet langt bedre enn det vi hadde forventet, sier Schøyen til Dagbladet.no.

Bittert og farseaktig

LA Times var minst hatefulle i sin omtale av filmen, som de omtalte som «et bittert, tidvis farseaktig drama med det mest kritiske blikket på Los Angeles siden «Crash»».

LA Weekly var betraktelig mer kritiske.

«Siden Schøyen er både stjerne og produsent, har han inkludert noen sexscener med seg selv og attraktive nakne damer. Overskuddet - hvis det blir noe - skal gå til et senter for hjemløse. Dette unnskylder imidlertid ikke ynkeligheten til «Living the Dream», som er omtrent like poetisk som en Power Point-presentasjon», skriver avisas anmelder.

Slakten har imidlertid ikke stoppet Schøyen. Innspillingen av «Ebony & Ivory» går i gang til neste år, og finansieringen er på plass.

- Vi har fått tak i en del skuespillere, men ingen jeg kan gå ut med ennå. Budsjettet blir i nærheten av «Living the Dream», som det kostet 350 000 dollar å lage.

- Hvordan kan dere lage lavbudsjettsfilm av LA-opprøret? Det var jo - for å si det forsiktig - en del som ble ødelagt?

- Vi får se. Jeg har veldig sans for måten folk som Oliver Stone lager filmer på, der han klipper inn dokumentariske nyhetsklipp, sier Schøyen.

Nordmann i kaoset

Manus er ferdig, og filmen følger tre historier parallelt. Blant annet dukker det opp en historie om en norsk forretningsmann som plutselig befinner seg midt i opptøyene.

- Jeg var selv i Los Angeles i 1992, og husker det godt. Vi befant oss i Beverly Hills, og alle trodde at opprøret skulle spre seg dit. Vi trodde at vi kom til å bli tatt livet av. Alle tenkte at dette var slutten, sier Schøyen.

Han kommer ikke til å spille i filmen selv denne gangen.

- Nei, jeg kommer til å fokusere på regi. Men det var en nyttig erfaring å spille i «Living the Dream» - skal du drive en restaurant, er det nyttig å ha vært på kjøkkene og gjort reint, sier han.

Premiere i 2008

Men om «Ebony and Ivory» flopper, og «Living the Dream» aldri får noen flere kinovisninger, gråter nok ikke Schøyen uansett.

Han driver nemlig rekrutteringsbedriften Executive Search Research, sammen med norske Christin Tellefsen (de to har også produksjonsselskapet Rover Films sammen).

- Vi har blant annet kinokjeder, filmstudioer og MTV på kundesiden, og gjennom dem har vi blitt introdusert for folk i filmbransjen. Det nettverket jeg har fått gjennom rekruttering har gjort arbeidet med film mulig, sier Schøyen.

«Ebony and Ivory» får etter planen premiere i løpet av 2008.

GODE KONTAKTER: Schøyen fikk med seg enkelte brukbare navn til filmen. Her er han med Larry Drake (Benny i «Lov og rett i LA»).
HER ER BEVISET: «Living the Dream» ble satt opp sammen med flere storfilmer.
GA BORT OVERSKUDDET: Schøyen & co. ga bort 10 000 dollar til LA Mission.