Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nordmann lager kunst av henrettelsen til Travis (38)

- Jeg er vant til å få kjeft, sier Morten Viskum.

KONTROVERSIELL: Morten Viskum har ertet på seg mange kritikere med kunsten sin. Nå skal han lage kunst av Travis Runnels henrettelse. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
KONTROVERSIELL: Morten Viskum har ertet på seg mange kritikere med kunsten sin. Nå skal han lage kunst av Travis Runnels henrettelse. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I februar satte den danske jusstudenten Martin Martensen-Larsen i gang en auksjon hvor han solgte fem billetter til henrettelsen av Travis Runnels, en 38 år gammel mann som har fått dødsstraff i Texas etter å ha blitt dømt for knivdrap.

NRK-programmet Nasjonalgalleriet i kveld røpet den norske kunstneren Morten Viskum at han har kjøpt én av billettene for 7000 kroner, og at han akter å bruke orkesterplassen til å lage kunst.

- Etter at jeg hadde lest om budrunden på nettet, tenkte jeg at dette er midt i blinken til et av mine kunstprosjekter. Jeg ønsker å belyse spørsmål rundt dødsstraff - om man har rett til å drepe noen fordi de har drept noen andre, sier Viskum til Dagbladet.

Vil møte Runnels Han er ikke helt sikker på hvordan dette kunstprosjektet blir seende ut til slutt. Det vet han først etter at han fått møtt den knivdrapsdømte amerikaneren ansikt til ansikt for å prate med ham. Om to til fire uker får han svar på om dette lar seg gjøre.

- Det kommer til å bli et sterkt møte. Han har jo blitt med på prosjektet fordi han har et ønske om å formidle noe rundt dette temaet. Det kommer ikke til å være noe rop om at han er uskyldig, for han har allerede innrømmet drapet, sier Viskum.

Morten Viskum er regnet som en av Norges mest kontroversielle samtidskunstnere. Blant annet skapte han store avisoverskrifter da han brukte en avkappet hånd fra et lik som malepensel i verkene «Hånden som aldri sluttet å male».

HENRETTES: Travis Runnels har fått dødsdommen og venter på å bli henrettet. Foto: Politiet.
HENRETTES: Travis Runnels har fått dødsdommen og venter på å bli henrettet. Foto: Politiet. Vis mer

- Jeg har fått mye kjeft gjennom tiden. Denne gangen er det ikke jeg som fortjener kjeft, men staten Texas. Jeg ønsker å vise virkeligheten på godt og vondt. Det er det ikke alle som liker, forteller kunsternen.

Ingen pr-gimmick Han både skjønner og er forundret over at folk reagerer på kunsten hans.

- De fleste jeg snakker med om prosjektene mine over tid, og som først synes at de kan høres usmakelige eller vemmelige ut, skjønner at det ligger en dypere mening bak etter hvert. Dette er ikke noen pr-gimmick, det er ikke noe stunt.

Han innrømmer imidlertid at det kan hende at han til syvende og sist ikke orker å være til stede under selve drapshandlingen.

- Det må jo ta høyde for at jeg kan få panikk eller noe. Men at det blir et kunstprosjekt av dette, det er jeg helt sikker på.

Det er ikke klart når selv henrettelsen kommer til å finne sted. Det kan enda gå år før Runnels får giftsprøyta.

«HÅNDEN SOM ALDRI SLUTTET Å MALE»: Morten Viskum både skjønner og er forundret over at folk reagerer på kunsten hans. Her maler han med en død menneskehånd. Foto: Mette Randem
«HÅNDEN SOM ALDRI SLUTTET Å MALE»: Morten Viskum både skjønner og er forundret over at folk reagerer på kunsten hans. Her maler han med en død menneskehånd. Foto: Mette Randem Vis mer

- Nå planlegger jeg å kjøpe en billett til. Den vil jeg gi til den som er justisminister på det gitte tidspunktet, slik at han eller hun kan sitte ved siden av meg under henrettelsen, forteller Viskum.

NRK.no har vært i kontakt med Justisdepartementet, som sier at norske myndigheter har en helt klar holdning mot dødsstraff.

- Justisdepartementet har ingen kommentar ut over dette, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Haugen til NRK.no.

PROVOKATØREN: Martin Martensen-Larsen auksjonerer bort fem billetter til henrettelsen. Foto: Siesta Forlag.
PROVOKATØREN: Martin Martensen-Larsen auksjonerer bort fem billetter til henrettelsen. Foto: Siesta Forlag. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media