Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nordmann på fransk scene

PARIS (Dagbladet): Fra Kameliadamen til Hamlet, fra Beckett til sexforfulgte menn: den franske teaterhøsten blir rik hvis den holder hva den lover. Og norske Per Tofte er i sentrum av begivenhetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Han spiller hertugen av Bassano mot selveste superstjernen Isabelle Adjani i «Kameliadamen» av Alexandre Dumas d.y. på Thébtre Marigny, i en oppsetning av argentinske Alfredo Arias. Teppet går opp 18. oktober, og forventningene er skyhøye.

Det er 17 år siden sist Isabelle Adjani sto på scenen, og hun har også vært borte fra lerretet i lengre tid nå. Hun vil kunne spille på hele sitt lidenskapelige register i Dumas' stykke som beskriver hele skalaen av forelskelsens kvaler. Selv synes Adjani at heltinnen, Marguerite Gautier, er udødelig, og at alle burde kjenne seg igjen i deler av stykket.

  • Ifølge Tofte har hun ikke primadonnanykker. Han er kanskje mer nervøs. Det er tross alt hans Paris-debut.

Peter Brooks oppsetninger er alltid et must for det parisiske teaterpublikumet. Denne gangen er det «Hamlet» han tar for seg, og på originalspråket for en gangs skyld. Da vil hans yndlingsskuespiller Bruce Myers være bedre i uttalen enn han har vært på fransk i tidligere Brook-oppsetninger. Hamlet er uuttømmelig, sier Brook, og kan like gjerne framstilles som en tigger som en forretningsmann.

  • Vi tipper at Brook velger en mer klassisk, udødelig variant, i en sober dekor i hans gamle teater Bouffes du Nord som ser ut som det har vært bombet.

Den tredje store begivenheten i høst er Yasmina Rezas nye stykke «Tre livsversjoner» på Thébtre Antoine. Hennes «Kunst» har gått verden over, og hun anses for en av de beste nålevende dramatikerne. Men det forventes også mye av «Synden man kan nevne», av Roberto Arlt, som handler om menns galskap, forfulgt av sex og kvinner. Samt Anouilhs «Beckett eller Guds ære» med Bernard Giraudeau og Didier Sandre, to andre kjente filmskuespillere, på Thébtre de Paris.

  • Ellers har den bulgarske skuespilleren Wladimir Yordanoff skrevet og satt i scene «Rett til retur», en komedie om dem som har mistet alt under kommunistregimene i Øst-Europa, på Thébtre Hébertot. Til slutt vil Robert Hossein, mannen bak ymse superproduksjoner, overraske med en stillferdig «Huis clos» av Jean-Paul Sartre.