Nordmann på prestisjetung liste

Blant de 50 viktigste i internasjonal debatt om opphavsrett og digitale rettigheter.

Fagmagasinet Managing Intellectual Property har kåret Forbrukerrådets seniorrådgiver Torgeir Waterhouse til en av verdens 50 viktigste aktører i debatten rundt åndsverk, kopibeskyttelse og digitale rettigheter.

iTunes
På lista er blant andre også den franske presidenten Nicolas Sarkozy, USAs høyesterettsjustitiarius John Roberts og folk fra UNESCO, WHO, EU og Google. Det er femte gangen tidsskriftet lager en slik liste, og første gang en nordmann er med.

Årsaken til at Forbrukerrådet og Waterhouse har havnet i det celebre selskapet, er iTunes-saken, der det norske forbrukerrådet har gått i spissen for en internasjonal kampanje mot de lite forbrukervennlige kopi- og avspillingssperrene på musikk kjøpt i Apples iTunes Music Store.

Forbrukerrådets generelle engasjement i kampen for digitale forbrukerrettigheter var også medvirkende til plasseringen på lista, ifølge en pressemelding fra magasinet, som dekker spørsmål i tilknytning til opphavsrett.

Stolt og glad
- Dette er vi rett og slett svært stolte av. Da vi innklaget iTunes for Forbrukerrådet i 2005 ante vi ikke at vårt arbeide skulle få en slik rekkevidde. Det er en styrke at Forbrukerrådet i Norge kan være med å påvirke hva som skjer i resten av verden, sier Torgeir Waterhouse.

Selve iTunes-saken må ifølge Waterhouse sees som en del av et større arbeid med sikte på at det skal være enklere å være digital forbruker. Målet er å få til en overgang til et velfungerende digitalt samfunn og at møte mellom forbruker og ny teknologi blir vellykket.

- Formålet er å gi klare og rimelige rettigheter som den vanlige forbrukeren kan forholde seg til. For at flest mulig skal kunne nyttiggjøre seg den teknologiske utviklingen på best mulig måte, er det nødvendig å gjenopprette balansen mellom næringen og forbrukerne, sier Waterhouse.

Han at han tror arbeidet mot iTunes vil føre fram, men at den kan ta tid.

Lang vei fram
- iTunes har fått frist til september med å svare på vår klage, men jeg har vel en mistanke om at det vil kunne gå en hel del tid etter det også. Vi håper veldig at det grepet EMI gjorde, med å tilby musikk uten kopisperrer på iTunes, skal føre til at flere kommer på det sporet. Men vil nok være godt inne i 2008 før vi ser reelle endringer, sier Waterhouse til Dagbladet.no.

- Det er også spennende er at folk i EU-kommisjonen er veldig interesserte i våre forslag til digitale rettigheter. Kan hende at endringene vil komme ved at digitale rettigheter implementeres på EU-nivå, legger han til.

Å få på plass lover og avtaleverk som sikrer forbrukerne i den nye digitale hverdagen er et viktig arbeidsområde for Forbrukerorådet. Men fortsatt er det mye som gjenstår.

BLANT DE 50: Forbrukerombudet ved seniorrådgiver Torgeir Waterhouse er kåret til en av verdens 50 viktigste aktører i debatten rundt åndsverk, kopibeskyttelse og digitale rettigheter. Foto: Forbrukerrådet
BLANT DE 50: Forbrukerombudet ved seniorrådgiver Torgeir Waterhouse er kåret til en av verdens 50 viktigste aktører i debatten rundt åndsverk, kopibeskyttelse og digitale rettigheter. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

- Innholdsbransjen har lenge styrt debatten. Vår jobb blir å sikre at styrkeforholdet mellom bransje og forbruker blir mer balansert. Det spiller ingen rolle om det i så måte handler om musikk, bøker eller film. Poenget er at forbrukerne selv skal bestemme over det innholdet de har kjøpt og hvordan de bruker det, avslutter Waterhouse.

Av de som er valgt ut til å være blant verdens 50 mektigste i debatten rundt åndsverk, kopibeskyttelse og digitale rettigheter, finner man også navn som:

•President Nicolas Sarkozy, Frankrike

•Høyesterettsjustitiarius John Roberts, USA

•Edward Daintith, European Patent Office

•Francis Gurry, WIPO

•Dan Glickman, Motion Picture Association of America

•Marshall Phelps, Microsoft

•Erik Nooteboom, European Commission

•Meg Whitman, eBay

•Pieter Hintjens, The Foundatioen for a Free Informastion Infrastructure

•Philip Rosedale fra Linden Labs, som står bak Second Life