Nordmann regisserer Jay-Z og Nas

Raykay gjør det hele unna på ei helg.

(Dagbladet.no): Han er ikke bekymret for å regissere de to kranglefantene som har kjempet om New Yorks raptrone i årevis.

- Det blir sjonglering av superstjerner i New Yorks Harlem. I fire dager, sier Reinert K. Olsen alias Raykay til Dagbladet.no.

 Jay-Z og Nas har gjennom åra slengt mye dritt til hverandre i tekster og intervjuer, men den siste tida har det roet seg en del.

- Det er tilfeldig at filmingen skjer samme helg. Det var da det passet for begge parter, sier Raykay.

- Sexy portrett

Jay-Z stiller på videoen sammen med hans nye håp Teairra Mari. Hun har skrevet kontrakt med rapperens plateselskap Roc-a-fella. Raykay kan ikke fortelle så mye om videoen, men han kaller videoen en «dag i deres liv».Nas er heller ikke alene. Han har med seg r&b-stjernen Mashonda i en video Raykay beskriver som «et sexy portrett av New York».

Drahjelp fra Destiny\'s Child

Den unge nordmannen begynner å få seg et navn som video-regissør i USA, mye som følge av at han regisserte Destiny\'s Childs «Soldier».

JAY-Z: Jay-Z er kjæresten til Destiny\'s Childs Beoynce, som Raykay har regissert tidligere.
JAY-Z: Jay-Z er kjæresten til Destiny\'s Childs Beoynce, som Raykay har regissert tidligere. Vis mer

- Det ble en kjempehit og det betyr at videoen blir vist natt og dag på musikk-kanaler her i USA. Det er klart at det gjør det lettere for meg. «Soldier» ble mitt gjennombrudd som videoregissør.

Han er nå i gang med å forberede seg til filmingen. En viktig forberedelse er å lese seg opp om artistene. Hvor kommer de fra, hva står de for og så videre.

- Alle artistene jeg har møtt til nå har vært lette å jobbe med. Men det du må være på topp, det er tross alt kreative og krevende mennesker.

New Yorks rapstjerner

Jay-Z har vært en av de største og viktigste rapstjernene siden midten av nittitallet. Hans siste album, «Black Album», gikk rett til topps på hitlistene. Han har også bygget opp Roc-a-fella (via hans egen karriere) til et stort merkenavn med artister som Kanye West, Foxy Brown og Young Gunz i stallen. Og rapkeiseren er ikke naken. Hans klesmerke Rocawear selges over store deler av verden.

Nas har kjempet med Jay-Z om raptronen i New York i en årrekke. Hans «Illmatic» (1994) regnes som en hiphopens beste album noensinne. Han gav ut albumet «Street\'s Disiple» i fjor, et album Dagbladets Sigrid Hvidsten gav terningkast fem.

««Street\'s Disciple» er blitt et nyansert og humanistisk historiebevisst album, og hvis Nas hadde hatt selvdisiplin nok til å kutte det ned til én skive kunne det faktisk ha nådd helt til topps».

SUPERSTJERNE:</B> Nas har hatt stor suksess siden 1994.