Nordmann vant Redford-pris

Robert Redford og hans filmfestival i Sundance gir årets «NHK International Filmmaker\'s Award» til den norske manusforfatteren Bjørn Olaf Johannessen.

Johannessen skal selv motta prisen - som han får for manuset til spillefilmen «The Spring Ritual» - i Sundance, Utah førstkommende søndag. Det er uklart om Redford deler den ut. Johannessen var uansett en lykkelig mann da han snakket på telefon med utenlandsansvarlig Stine Oppegaard ved Norsk Filminstitutt på telefon i går:

Wenders var juryformann

- Det hele er nesten litt uvirkelig. Wim Wenders var juryformann. At en kunstner av hans kaliber har satt pris på hva han har fått lese, er utrolig inspirerende. Vi er veldig stolte og glade for å motta denne prisen. For meg som manusforfatter er det spesielt hyggelig, siden svært få priser deles ut til filmer som fortsatt er på manusstadiet.

Johannessen, som er relativt ubeskrevet i filmmiljøet og dessuten sivilingeniør av yrke, la til:

- Jeg visste hele tida at dette er et godt manus med sterk tematikk. Likevel var det ikke selvsagt å vinne prisen. Konkurransen har vært stor. Det gjør det spesielt moro å til slutt gå av med seieren.

Møttes for to år siden

Bjørn Olaf Johannessen presenterte nylig novellefilmen «Kjøter» på filmfestivalen i Tromsø, sammen med regissør Marius Holst. «Kjøter» er en del av NRKs Ibsen-satsning, og skal vises på statskanalen i april.


I Sundance mottar Johannessen pris for manus til spillefilmen «The Spring Ritual», som belgiske Patrice Toye skal regissere.

FILMPRIS: Robert Redford og filmfestivalen i Sundance gir en av sine gjeveste priser til den norske manusforfatteren Bjørn Olaf Johannessen. Den gamle filmstjernen Redford er her fotografert på sin egen festival tirsdag. Foto: Reuters/Scanpix
FILMPRIS: Robert Redford og filmfestivalen i Sundance gir en av sine gjeveste priser til den norske manusforfatteren Bjørn Olaf Johannessen. Den gamle filmstjernen Redford er her fotografert på sin egen festival tirsdag. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Filmen blir Toyes andre. Den første, «Rosie», fikk blant annet kritikerprisen under filmfestivalen i Haugesund i 1999 og ble en internasjonal suksess. Patrice Toye fattet interesse for Johannessens filmprosjekt for to år siden, da de møttes på en workshop ved Bornholm i Danmark.

- Da Bjørn Olaf fortalte meg om historien, ble jeg umiddelbart fascinert av temaet. Manuset bruker en elegant lett humor til å behandle dype eksistensielle problemstillinger. Sundance/NHK-prisen bekrefter våre følelser for stoffet. Jeg er henrykt over at produksjonen snart kan settes i gang, sier Patrice Toye, som også er tilstede på Sundance-festivalen.

Pengestøtte

«The Spring Ritual» forteller historien om en mann som i dyp følelse av utilstrekkelighet ønsker å forsvinne ut av sitt eget liv, og reiser ut i verden. Han blir borte i fem år, før han kommer tilbake og gjenforelsker seg i sin egen kone. Filmen er en blanding av en kjærlighetshistorie og en svart komisk dannelsesreise.

Manusprisen i Sundance innebærer ikke bare heder og ære, men også en betydelig pengesum, i form av automatisk innkjøp fra japansk tv. Dette gir et sted mellom 125.000 og 150.000 dollar. Altså oppimot én million norske kroner.

Produksjonen blir belgisk-norsk, med den annerkjente belgieren Vincent Tavier (hans siste film utgitt i Norge var roadmovie\'en «Aaltra») som utøvende produsent.

- Prispengene blir et viktig bidrag i finansieringen. De bringer oss et skritt nærmere innspilling neste vår, sier filmens norske co-produsent, Christian Fredrik Martin i Friland.

Produksjonsselskapet Friland har produsert årets norske Oscar kandidat, «Vinterkyss», samt «Tommys Inferno» og den snart ferdigstilte «Uro».

Sundance-festivalen pågår 19.-29. januar. I år viser den innflytelsesrike festivalen to norske kortfilmer, «Bawke» og «Uten tittel», samt Bent Hamers spillefilm «Factotum», med Matt Dillon i hovedrollen.

<B>PRESTIGETUNG:</B> Manusforfatter Bjørn Olaf Johannesen og filmregissør Patrice Toye er vinnere av Robert Redfords «NHK International Filmmaker\'s Award»