SPILLER AMERIKANER: Norske David Menkin har en rolle som etterretningsagent i den Oscar-nominerte filmen om bin Laden-raidet, «Zero Dark Thirty». Filmen har norsk premiere 8. februar. Foto: Privat/United International Pictures
SPILLER AMERIKANER: Norske David Menkin har en rolle som etterretningsagent i den Oscar-nominerte filmen om bin Laden-raidet, «Zero Dark Thirty». Filmen har norsk premiere 8. februar. Foto: Privat/United International PicturesVis mer

Nordmannen som holdt på å spy på Jessica Chastain

Norske David Menkin (35) spilte inn Oscar-nominerte «Zero Dark Thirty» i India. Det skjedde ikke uten komplikasjoner.

(Dagbladet): - Det var en spennende, men kaotisk og skremmende opplevelse. Kathryn Bigelow er en fantastisk regissør, men for blodtrykkets del er jeg glad ikke alle regissører jobber på samme måte som henne, sier norske David Menkin (35).

Han har en liten, men sentral rolle i den kommende filmen om raidet i Abbottabad i 2011 som endte med drapet på Osama bin Laden, «Zero Dark Thirty». Den omdiskuterte filmen er nominert til fem Oscar-priser, deriblant «beste film».

- Alt var veldig hemmelig, og jeg visste aldri hva som skulle skje. Jeg fikk ikke lese manus, men satt i traileren på filmsettet og bare ventet på å bli kalt ut. Der kunne hva som helst skje, sier den London-bosatte skuespilleren.

Skjelt ut av Mark Strong - En gang fikk jeg bare beskjed om å sitte ned ved siden av hovedrolleinnehaveren, Jessica Chastain. Plutselig kom Mark Strong (høyt ansett britisk filmskuespiller, journ. anm.) inn og skjelte oss ut rett opp i ansiktet, noe vi var helt uforberedt på. Men scenen ble bra! sier Menkin.

«Zero Dark Thirty» er hans største film så langt og mossingen har fortsatt aldri vært å se i noen norsk film. Men stemmen hans drar du garantert kjensel på. I ti år er det han som har lest annonseringer på TV 3: «Søndagsfilmen klokka 23!»

Menkin har også lagt stemme på utallige reklamefilmer - blant annet den som i 2001 og 2002 markerte innføringen av euroen som valuta i Europa.

- Jeg var faktisk aktuell for en av de amerikanske birollene i «Kon-Tiki» og i møte med en av regissørene, men fikk ikke lov av castingagenten å røpe at jeg var norsk. De ville ikke gi inntrykk av at vi pushet norske skuespillere på dem, sier han.

Begeistret Rollen i «Zero Dark Thirty» holdt han på å miste da han ikke fikk fri fra teaterstykket han spilte på West End.

Men Bigelow var så begeistret for den norske skuespilleren at hun ga ham en annen rolle. Hans scener ble spilt inn i India, og skuespilleren gikk ikke klar av mageproblemene europeere gjerne støter på i den delen av verden.

- I en av scenene holder jeg faktisk på å kaste opp på hovedrolleinnehaveren. Det var bare å knipe sammen - og vite hvor nærmeste toalett var, ler Menkin.

Senere ble han flydd inn til Los Angeles for å skyte en scene på nytt etter at testvisninger av filmen viste at publikum ikke forsto den slik den opprinnelig var laget.

- Der ble hele filmsettet fra India rekonstruert i studio, sier han i en betegnende anekdote fra høybudsjettsfilmskaping i USA.

Viser tortur «Zero Dark Thirty» er blitt en svært omdiskutert film i USA fordi den viser hvordan amerikansk etterretning bruker tortur for å presse informasjon ut av fanger. Aviskommentatorer har spådd at den vil bli utnyttet av amerikansk høyreside for å argumentere for fortsatt bruk av «waterboarding» og andre avhørsteknikker som kjennetegnes av regimer vi ikke liker å bli sammenliknet med.

Det har også blitt bråk rundt CIAs rolle som konsulenter for filmen.

- Det er riktig at det har stormet rundt filmen, men mange av kommentatorene hadde ikke engang sett filmen da de begynte å kritisere den. Produsentene har bare forsøkt å gjøre filmen så dokumentarisk som mulig, og lar det være opp til publikum å gjøre seg opp en mening om det som skjer. Selv ristet jeg på hodet da jeg så kritikken, sier han.

STJERNE: Jessica Chastain spiller hovedrollen i filmen. Foto: UIP
STJERNE: Jessica Chastain spiller hovedrollen i filmen. Foto: UIP Vis mer

- På et tidligere tidspunkt ble prosjektet beskyldt for å være ren reklame for Barack Obama. Da ble premieren forskjøvet til etter presidentvalget. Det var Kathryn Bigelows måte å slå fast at dette ikke er en politisk film, sier David Menkin.

Nå krysser han fingrene for at det blir Oscar-statuetter på filmen.

- Jeg synes det er en verdig vinner. Men jeg er jo inhabil! ler nordmannen.

REGISSØR: Kathryn Bigelow har tidligere laget blant annet «Point Break» og «The Hurt Locker». Foto: Stella Pictures
REGISSØR: Kathryn Bigelow har tidligere laget blant annet «Point Break» og «The Hurt Locker». Foto: Stella Pictures Vis mer