Nordmenn billett-svindlet på Roskilde

Roskilde-festen starter nå. Men flere nordmenn må reise rett hjem.

ROSKILDE (Dagbladet.no): Årets Roskilde-festival - som åpnet i formiddag - er helt utsolgt. Svartebørshaiene lever derfor glade dager, men flere av de drøyt 13 000 nordmennene som er her har fått seg en ubehagelig overraskelse ved ankomst Danmark: Billettene de kjøpte er falske.

Mathias Hagen Nygaard (20) fra Oslo opplevde å bli trukket til side av vaktene, mens kameratgjengen slapp inn. Han hadde kjøpt billetten på svartebørs via Finn.no.

- Dette er den verste turen jeg har hatt, sier Nygaard til Dagbladet.no.

Avslørt av serienummer

20-åringen betalte drøyt 2500 kroner for billetten. Selgeren møtte Mathias personlig på en kiosk ved Oslo sentralbanestasjon.

- Jeg syns det var litt merkelig da telefonnummeret han tidligere hadde benyttet plutselig ikke fungerte, og han ringte meg tilbake fra skjult nummer. Men jeg tenkte ikke noe videre over det før vaktene sa de ville snakke med meg, forteller han.

Vaktene oppdaget svindelen på grunn av billettens serienummer.

- De fortalte at jeg slett ikke var alene. Ifølge dem kunne så mange som 2000 til 3000 nordmenn ha kjøpt falske billetter, forteller Hagen Nygaard. Han måtte dra rett hjem til Oslo.

ENORM PÅGANG: Årets utsolgte Roskilde-festival er en potensiell gullgruve for svartebørshandlere og svindlere. FOTO: SCANPIX
ENORM PÅGANG: Årets utsolgte Roskilde-festival er en potensiell gullgruve for svartebørshandlere og svindlere. FOTO: SCANPIX Vis mer

Lurt av «Karl»

De falske billettene ble beslaglagt av vaktene, og senere i dag vil 20-åringen anmelde forholdet til politiet.

Politianmelde vil også familien Archer fra Melsomvik i Vestfold.

Jonas Archer (19) opplevde akkurat det samme da han svarte på en annonse på Finn.no. Han betalte også 2500 kroner for billetten.

- Heldigvis hadde han noen venner på festivalområdet, og han fikk derfor kjøpt en ny billett der, sier faren Cedric Archer til Dagbladet.no.

Vedkommende som solgte billetten til Jonas kalte seg «Karl» i annonsen. Dagbladet.no har vært i kontakt med vedkommende telefonnummeret i Finn-annonsen er registrert på, men han benekter kjennskap til saken.

- Verst i Sverige

Dagbladet.no var i går i kontakt med Roskildes pressetalsmann Espen Danielsen. Da påstod han at problemet med billettsvindel er lite.

Nordmenn billett-svindlet på Roskilde

- Vi følger nøye med hvert år for å se om det skjer en utvikling. Vi har 75 000 besøkende i år, og problemet med falske billetter har til nå vært minimalt, fortalte han.

Han er klar på at nordmenn som har kjøpt falske billetter må være forberedt på å dra rett hjem, uten å få hjelp til å skaffe seg ekte festivalpass. Roskilde legger ikke ut nye billetter til enkeltdager i løpet av festivalen, med unntak av søndagen.

- Vi er veldig klare på at vi ikke anbefaler publikum å kjøpe billetter på svartebørsen. Roskilde-festivalen har kun ansvar for de som har anskaffet billettene gjennom offisielle kjøpesteder, forteller han.

Stjålne billetter

Politiet i Roskilde sier til Dagbladet.no at foreløpig er det største problemet at en svensk statsborger har stjålet  600 billetter i Sverige og forsøkt å selge dem videre.

- Mannen er  nå varetektsfengslet, sier kriminalviseinspektør John Ullegaard ved Roskilde politikammer til Dagbladet.no.

Politiet i Roskilde opplyser videre at de har beslagelagt 220 av de stjålne billettene - 150 var tyven selv i besittelse av.

• Har du tips? Send mail til Dagbladets reporter Joakim Thorkildsen• Les alt om festivalsommeren

<B>SVINDLET: Via denne annonsen på Finn.no kjøpte Jonas Archer (19) falsk Roskilde-billett.
REKORDMANGE NORDMENN: Drøyt 13 000 nordmenn er på plass på Roskilde.