Debatt: ID-merking av kjæledyr

Nordmenn dumper familiedyret når de går lei

Obligatorisk ID-merking til dyrenes beste.

TRENGER OMSORG: Kjæledyr. Foto: NTB scanpix
TRENGER OMSORG: Kjæledyr. Foto: NTB scanpixVis mer
Meninger

I 2018 var det rekordmange forlatte hunder og katter. Det er viktigere enn noen gang å få på plass reelle tiltak som er til våre firbeinte venner sitt eget beste. Oslo FpU og Oslo Frp ønsker obligatorisk ID-merking av hunder og katter velkommen.

Nordmenn dumper familiedyret når de går lei. Spesielt nå i sommerferien, oppdages det dyr i søppelcontainere, veikanter og i skogholt. Ved et tilfelle var en kattunge blitt kastet ut av en kjørende bil i en tunnel og nå nylig fant man en hund som var dumpet med kjetting rundt halsen i vannet utenfor Bergen.

Om dyret overlever kan dyret får traumatiske opplevelser eller skader grunnet uvante omgivelser utenfor hjemmets trygge og varme vegger. Ved det siste eksempelet blir dyret drept på bestialsk vis.

Mikrochipen er en liten elektronisk brikke i en glasskapsel på 11 x 2,1 mm. ID-merking med mikrochip er ikke smertefullt, og kan sammenlignes med å få en vaksine.

Innføring av obligatorisk ID-merking vil gjøre det enklere å spore opp og straffeforfølge dyreeiere som dumper og mishandler sine dyr. Å identifisere og straffeforfølge de som mishandler og vanskjøtter dyr, vil kunne virke forebyggende for å forhindre fremtidig vold og vanskjøtsel, samt styrke dyrs rettssikkerhet. Er dyret ID-merket, vil det også være enklere å gjenforene funnet dyr med eier.

Oslo FpU og Oslo Frp vil sette til rette for en tryggere hverdag for våre hunder og katter. Med obligatorisk ID-merking får man mulighet til å straffeforfølge dyreeiere som mishandler dyr, men også å gjenforene bortkomne dyr med sin eier. Ja til obligatorisk ID-merking av hunder og katter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.