DEBATT

Debatt: ID-merking av kjæledyr

Nordmenn dumper familiedyret når de går lei

Obligatorisk ID-merking til dyrenes beste.

TRENGER OMSORG: Kjæledyr. Foto: NTB scanpix
TRENGER OMSORG: Kjæledyr. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I 2018 var det rekordmange forlatte hunder og katter. Det er viktigere enn noen gang å få på plass reelle tiltak som er til våre firbeinte venner sitt eget beste. Oslo FpU og Oslo Frp ønsker obligatorisk ID-merking av hunder og katter velkommen.

Nordmenn dumper familiedyret når de går lei. Spesielt nå i sommerferien, oppdages det dyr i søppelcontainere, veikanter og i skogholt. Ved et tilfelle var en kattunge blitt kastet ut av en kjørende bil i en tunnel og nå nylig fant man en hund som var dumpet med kjetting rundt halsen i vannet utenfor Bergen.

Om dyret overlever kan dyret får traumatiske opplevelser eller skader grunnet uvante omgivelser utenfor hjemmets trygge og varme vegger. Ved det siste eksempelet blir dyret drept på bestialsk vis.

Mikrochipen er en liten elektronisk brikke i en glasskapsel på 11 x 2,1 mm. ID-merking med mikrochip er ikke smertefullt, og kan sammenlignes med å få en vaksine.

Innføring av obligatorisk ID-merking vil gjøre det enklere å spore opp og straffeforfølge dyreeiere som dumper og mishandler sine dyr. Å identifisere og straffeforfølge de som mishandler og vanskjøtter dyr, vil kunne virke forebyggende for å forhindre fremtidig vold og vanskjøtsel, samt styrke dyrs rettssikkerhet. Er dyret ID-merket, vil det også være enklere å gjenforene funnet dyr med eier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer