Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Country

Nordmenn elsker «harry» musikk

Ekspert skylder på utvandring og sjøfart.

I VINDEN: Kasey Musgraves er en av de internasjonale countryartistene som har fått mange fans i Norge. Foto: Universal Music
I VINDEN: Kasey Musgraves er en av de internasjonale countryartistene som har fått mange fans i Norge. Foto: Universal Music Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én av fem nordmenn har country som en av sine favorittsjangere.

Det viser The Polaris Nordic Digital Music survey 2018, en årlig undersøkelse av musikkvaner i Norden. «»

Til sammenlikning er det bare 13 prosent dansker og finner, og 16 prosent svensker som liker sjangeren.

- Nordmenn har rett og slett bedre musikksmak da, sier americana-ekspert Tom Skjeklesæther til TONO.

Organisasjonen bestiller årlig rapporten sammen med andre musikkforvaltningsselskaper av YouGov.

Undervurdert

I Dagbladets kåring av årets beste låter for 2018 kommer countryartisten Kasey Musgraves på andreplass med låta «Butterflies». «High Horse» fra samme album kommer på 11. plass.

- Musgraves er blitt en viktig del av den nye generasjonen artister som mikser tradisjonalisme med et moderne uttrykk og krever sin plass på countryscenen, skriver panelet.

Skjeklesæther mener countrymusikk er undervurdert av mange nordmenn.

- Norge har historisk vært tettere knyttet til USA enn nabolandene våre. Countrymusikk fikk derfor fotfeste i Norge, veldig tidlig. Det skyldes kanskje hovedsakelig to faktorer; utvandring og sjøfart, sier han til TONO.

«Musikalsk revurdering»

Det har skjedd flere endringer i både norsk og internasjonal countrymusikk det siste tiåret. I USA har deler av countrymusikken vendt seg mer mot popmusikk.

Mer country har dermed klatret opp på hitlista Billboard Hot 100 og albumlista Billboard 200. Denne uka ligger folkrockbandet Mumford and Sons, som har innslag av country, på topp på sistnevnte liste.

Country-soundtracket til filmen «A star is born» ligger på fjerdeplass.

- Jeg mener å kunne se at country har vært gjenstand for en musikalsk revurdering. Det er ikke lenger problematisk å være Grünerløkka-hipster i countryskjorte og høre på Hank Williams. Slik var det ikke på 70- og 80-tallet, sier Skjeklesæter.

«Sensasjon»

Musgraves spilte nylig for fullt hus på Sentrum scene i Oslo, som tar 1750 tilskuere. Det samme gjorde Colter Wall, som er kjent for et sound som gir assosiasjoner til countrymusikkens røtter.

- Store internasjonale americana-stjerner som Jason Isbell kan fylle store lokaler i Norge. De norske americana-bandene spiller fortsatt, som oftest, på små scener. Publikummet finnes og bandene finnes, de må bare ha en arena der de kan møtes. Det gjør de bare hvis norske konsertarrangører booker norske band, og det synes jeg de begynner de å bli bedre på, sier countryartist og programleder i «Kåbbåi» på P13, Malin Pettersen til TONO.

Hun mener country fortjener mer anerkjennelse enn stempelet «harry» musikk.

- Vi artister må tørre å kalle det vi driver med americana og country, uten å være redde for et harrystempel.

Wall solgte ut Rockefeller seinest i januar, men måtte snart bookes til en større scene.

«For et talent og for en fyr Colter Wall er! (...) Countrysensasjonen som er Woody, Townes og Cash i en og samme person», var omtalen fra Dagbladets anmelder på debutalbumet i fjor.

Pop på topp

Det at en av fem nordmenn liker country er kanskje overraskende for noen, men pop og rock er fortsatt størst med god margin.

I undersøkelsen oppgir halvparten at de liker popmusikk og 42 prosent at de liker rock. Musikk fra 80 og 90 tallet kommer også høyt opp, med henholdsvis 29 og 23 prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!