I NORGE:  R&B-artisten Raphael Saadiq spilte i Bergen i går, og går på scena i Rockefeller om noen timer. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
I NORGE: R&B-artisten Raphael Saadiq spilte i Bergen i går, og går på scena i Rockefeller om noen timer. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

- Nordmenn er glad i å drikke og det er pene jenter her

Den amerikanske stjerna Raphael Saadiq (44) koser seg i Norge.

(Dagbladet): Med hyppige besøk de siste åra, er den amerikanske musikeren Raphael Saadiq (44) som norgesvenn å regne. Hans nyeste plate «Stone Rollin'» fikk blandede kritikker, likevel spilte han for fullt hus i Bergen i går, og står om kort tid på scena i Rockefeller.

- Publikum er forskjellig i alle land. I London er de veldig observerende, men i Norge er de mer levende, sier Saadiq til Dagbladet og smiler.

- I Bergen var de helt ville. Nordmenn liker å drikke. Men det er flott å være her, det er bare så synd det er så kort hver gang. Jentene er pene her også, fortsetter han.

13 søsken R&B-musikeren fra Oakland, California, ble først kjent gjennon gruppa «Tony! Toni! Toné!», før han gikk solo. Han har samarbeidet med blant andre Stevie Wonder, Jay-Z og Joss Stone, i tillegg til Sondre Lerche.

INSPIRASJONSKILDE OG VENN:  Saadiq syns det er helt fantastisk å henge sammen med Stevie Wonder (bildet). - Han har så mange gode historier, sier Saadiq. Foto: Tor Arne Dalsnes / Dagbladet.
INSPIRASJONSKILDE OG VENN: Saadiq syns det er helt fantastisk å henge sammen med Stevie Wonder (bildet). - Han har så mange gode historier, sier Saadiq. Foto: Tor Arne Dalsnes / Dagbladet. Vis mer

Saadiq, eller Charles Ray Wiggins som han egentlig heter, vokste opp med 13 søsken.

Da Saadiq var sju år, ble den ene broren drept, en annen døde av en overdose heroin, en tredje begikk selvmord på grunn av sitt narkotikamisbruk, mens hans søster døde i en bilkrasj.

- Din musikk er lystig og glad, har du valgt å fokusere på livets lyse sider i musikken?

- Ja, i nitti prosent av tilfellene. Iblant... jeg er redd for å snakke om enkelte ting, som livet og det å vokse opp. Jeg er heller ikke så politisk, sier Saadiq.

- Du har gått gjennom veldig mye, ha det påvirket musikken din?

- Det har gjort at jeg er blitt mer tankefull og positiv. Jeg tenker på familien min innimellom, sier han.

Gammel mann i ung kropp Saadiq begynte tidlig å synge i et gospelkor, og har spilt gitar siden han var seks. Da han var tolv år ble han med i gruppa «The Gospel Humminbirds».

HAR SAMARBEIDET: Jay-Z  og Saadiq. Her er Jay-Z på Hovefestivalen.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HAR SAMARBEIDET: Jay-Z og Saadiq. Her er Jay-Z på Hovefestivalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han er kjent for sitt karakteristiske utseende og sin kraftige hang til fortida. Hjemme har han også en solid samling instrumenter fra svunnen tid, men spiller like gjerne på nytt som gammelt utstyr. 

- Jeg liker å samle og å spille på gamle instrumenter og studioutstyr, men en samling gjør deg ikke god til å spille, skrive låter eller får musikken din til å høres vintage ut. Det handler om hva jeg har lært over mange år fra andre musikere, ved å lytte til både gammel og ny musikk. Jeg hører på begge deler, og det gjør kanskje at musikken høres vintage ut, samtidig som den er veldig nåtidig, sier Saadiq.

- Er du en gammel mann i en ung kropp?

HAR SAMARBEIDET: Joss Stone og Saadiq.
HAR SAMARBEIDET: Joss Stone og Saadiq. Vis mer

- Åh ja! Jeg har vært det siden jeg var sju år. Jeg ble kalt «the old man» siden jeg var åtte. Jeg er en gammel mann når det kommer til musikk, til min musikk. Jeg liker å bruke tida mi på å lage musikk som skal vare. Jeg liker å si at du ikke kan kjøpe et par billige sko. Kjøper du sko til 300-400 dollar vil de holde, selv etter du er dø. Er de billig går de i søpla med en gang.

- Så din musikk vil vare for alltid?

- Jeg kan ikke være den som sier det, men jeg håper det, sier Saadiq og smiler.

HAR SAMARBEIDET:  Mary J. Blige og Saadiq.
HAR SAMARBEIDET: Mary J. Blige og Saadiq. Vis mer