Nordmenn er snodige, blonde og kledd i lederhosen

I alle fall i amerikanske filmer.

(Dagbladet.no): Blonde, blåøyde og veldig høye. Dessuten svært tradisjonsbundne, og glade i folkedans, folkedrakter, folkemusikk og folketro. Og svært ofte går de rundt i ledederhosen.

Slik er det amerikanerne ser på nordmenn. I alle fall om vi skal dømme etter amerikanske filmer og TV-serier.

Filmklipp-arkiv
- De er gjerne snodige skikkelser, litt utenfor normalen. De er ofte komiske, enten det er frivillig eller ufrivillig, sier kunstner Bjørn Erik Haugen.

Sammen med André Larsen Avelin står han bak kunstprosjektet «Strangers in Paradise», hvor de to har samlet og arkivert alt de har kommet over av klipp fra amerikanske filmer og TV-serier som omhandler Norge og nordmenn.

De startet med en liste på sju-åtte scener. Men etterhvert som venner og bekjente har hørt om prosjektet, har det strømmet på med tips. Nå er de oppe i over 120, og har skaffet seg et nokså godt bilde av hvordan nordmenn blir representert i amerikansk populærkultur.

- Nordmenn introduseres ofte som en slags «comic relief», for å bryte opp alvoret, mener André Larsen Avelin.

Alpekostyme
Arkivet deres spenner helt tilbake til 2. verdenskrig, men antallet klipp øker kraftig de siste tjue åra. Mange framstiller norsk natur og kultur, i tillegg er flere opptatt av å skildre hvordan nordmenn ser ut. Til den siste kategorien hører et klipp fra serien «CSI», hvor hovedpersonene rekonstruerer ansiktet til en død, norsk kvinne.

- Det finnes enkelte norske brunetter, men hun er nok mest sannsynlig blond, sier den ene etterforskeren og trekker fram en parykk av langt, platinablondt hår.

- I amerikanske filmer er det en klar tendens til å fremstille nordmenn som blonde, blåøyde og høye, sier Larsen Avelin.

Selv synes de det rareste klippet i samlingen er fra tegnefilmserien «Duck Tales», hvor Onkel Skrue & co kommer med helikopter til Norge. Her representert ved en merkelig liten alpelandsby, med høye fjell som tårner seg opp i bakgrunnen. Og hvor innbyggerne går rundt i tradisjonelle bayerske folkedrakter.

- Jeg ble litt overraska over det alpekostymet. Men det dukker opp flere andre steder også, blant annet i «Sopranos». Når en av karakterene skal ta på seg noe typisk norsk, finner han fram lederhosen, sier Haugen.

Som regel er det heller ikke nordmenn som spiller nordmenn.

- Det holder med litt brytning i stemmen, sier han.

- Stor definisjonsmakt
Prosjektet har blitt vist fram som kunstutstilling både i Bergen og Oslo, og nå håper de at det kan utvikle seg videre. De er overbevist om at det finnes mange klipp de ennå ikke har funnet fram til. Og kanskje kan andre bruke materialet til nye prosjekter og studier.

- Materialet er såpass stort at det går an å lage mange fortolkninger ut av det, mener Bjørn Erik Haugen.

Det har i alle fall ikke manglet på entusiasme i bekjentskapskretsen deres. De har fått telefoner om natta av folk som ser på en film de mener bør med.

- Hvorfor er vi å opptatt av hvordan amerikanerne ser på oss?

- Mediene orienterer seg veldig mot amerikansk kultur. Når vi er så opptatt av hva som skjer innen amerikansk film, får de en stor definisjonsmakt. Da blir det noe ekstra å se at de tar seg bryet med å putte inn nordmenn. For oss som tilhører en liten og nokså perifer kulturkrets gir det en bekreftelse mange av oss tydeligvis er avhengige av, mener André Larsen Avelin, som i likhet med Haugen har bakgrunn fra idéhistorie.

- Dette behovet gjenfinner vi også på høyeste politiske hold. Jonas Gahr Støre og UD har jo nettopp opprettet et eget nasjonalt omdømmeforum , påpeker Haugen.

- Men han skal få problemer med å snu kraften i disse stereotypiene, det er seigt materiale, som spres til millioner av mennesker verden over, mener Larsen Avelin.

Vet du om et klipp som bør med i arkivet? Da kan du sende informasjon om hvilken film eller TV-serie (og episode) det dreier seg om til strangersinparadise.archive@gmail.com.

LAGET ARKIV: André Larsen Avelin (t.v.) og Bjørn Erik haugen har samlet klipp fra amerikanske filmer og tv-serier som omhandler nordmenn. Her med en scene fra black metal-tegnefilmen Metalocalypse, hvor heltene besøker Lillehammer. Foto: MARIE L. KLEVE
LAGET ARKIV: André Larsen Avelin (t.v.) og Bjørn Erik haugen har samlet klipp fra amerikanske filmer og tv-serier som omhandler nordmenn. Her med en scene fra black metal-tegnefilmen Metalocalypse, hvor heltene besøker Lillehammer. Foto: MARIE L. KLEVE Vis mer