Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn har kåret beste og verste låt

«Mil etter mil»: på verst- eller best-lista?

ELSKER, ELSKER IKKE: Jahn Teigen er en folkekjær artist - et popikon. Men elsker vi denne mannen og hans mange hits? Svaret får du i lenger ned i saken - og i «Selskapet» på NRK2 i kveld. Foto: Anders Grønneberg
ELSKER, ELSKER IKKE: Jahn Teigen er en folkekjær artist - et popikon. Men elsker vi denne mannen og hans mange hits? Svaret får du i lenger ned i saken - og i «Selskapet» på NRK2 i kveld. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

I dag er det premiere på «Selskapet», et nytt ukentlig aktualitetsprogram premiere på NRK2.

Programleder er Nina Stensrud Martin, og hun lover høy temperatur.

Best og verst
Norstat har på oppdrag av «Selskapet» og NRK foretatt en undersøkelse om hvilken artist, forfatter, regissør og kunster det norske folk liker best og dårligst.

- Det er så mange smaksdommere som gjerne vil eie sannheten om hva som er bra og hva som er dårlig. Men hva liker folk flest? Hva vil de ha mer av i norsk kultur? sier programleder Nina Stensrud Martin og fortsetter:

- I stedet for å synse og tro har vi ved hjelp av Norstat fått gjennomført en undersøkelse som gir oss svaret.

Undersøkelsen omfatter også hvilken låt, bok, film, osv. vi nordmenn liker og misliker.

I kveld offentliggjøres  resultatene fra musikkdelen av undersøkelsen i Selskapet på NRK2. «Selskapet» er et samtaleprogram som byr på debatter og kulturreportasjer.

Dagbladet kan allerede nå avsløre hvilke tre låter vi nordmenn elsker, og hvilke vi misliker mest.

Aha, Åge og Fjeld
Her er resultetet over tidenes tre beste låter:
1. «Take on Me» med Aha.
2. «Lys og varme» med Åge Aleksandersen.
3. «Engler i sneen» med Jonas Fjeld.
 
Her er tidenes dårligste norske låter:
1. «Mil etter mil» med Jahn Teigen.
2. «Skilles Johanne» med Sputnik.
3. «Nei så tjukk du har blitt» med Ole Ivars.

 
Mye «vet ikke»
Undersøkelsen er gjennomført i Norstats webpanel blant 1004 respondenter, og har funnet sted i løpet av januar 2015. De spurte utgjør et representativt utvalg av landets nettbefolkningen over 15 år.

I alle kategoriene har mange av respondentene svart «vet ikke», særlig på spørsmål om hva de liker dårligst, ifølge NRK. Noen skal ha svart eksplisitt at de ikke vil svare fordi de ikke vil såre noen.

På spørsmål om beste låt, er det 195 av de 1004 som har svart «vet ikke», mens det gjelder hele 473 på spørsmål om verste låt.

- Det er veldig vanlig i en åpen undersøkelse som dette. Vi ville nok fått enda flere svar dersom vi hadde gitt dem alternativer å velge mellom, men vi ville at de skulle svare helt fritt, det førsts som falt dem inn, sier Liv Bråten, medieanalytiker i NRK, til Dagbladet.

Hun understreker at de spurte har blitt trukket ut tilfeldig fra Norstats panel.

- Det er en såkalt landsrepresentativ undersøkelse, det samme antallet som brukes i valgundersøkelser for eksempel. Den gir ingen fasit, men viser tendenser i befolkningen, sier Bråten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media