Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Nordmenn har svidd av 200 millioner for å se Harry Potter hjemme

Nå skal vi tømme lommebøkene igjen.

BEST HJEMME? «Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2» har kinopremiere i kveld. Her er Harry Potter (Daniel Radcliffe), Emma Watson (Hermine Granger) og Rupert Grint (Ronny Wiltersen) i den aller siste filmen om den magiske gutten. De siste ti årene har vi kjøpt Harry Potter til hjemmebruk for nærmere to hundre millioner.
BEST HJEMME? «Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2» har kinopremiere i kveld. Her er Harry Potter (Daniel Radcliffe), Emma Watson (Hermine Granger) og Rupert Grint (Ronny Wiltersen) i den aller siste filmen om den magiske gutten. De siste ti årene har vi kjøpt Harry Potter til hjemmebruk for nærmere to hundre millioner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved midnatt har «Harry Potter og Dødstalismanene - Del 2» kinopremiere over hele landet. Dermed settes punktum for Harry Potter-eventyret. Likevel vil de åtte filmene leve videre i de tusen hjem.

Siden 2002 er det solgt 1629930 dvd-er, 68292 Blu-ray-disker og 267905 VHS-kassetter av Harry Potter i Norge.

- Det er veldig mye, samtidig er det fordelt på sju forskjellige utgivelser. Norge er et av landene med høyest dvd-salg i verden. Det kan ha noe med økonomien og den generelle filminteressen å gjøre, sier Håvard Erga, direktør i Warner Bros. Norge.

197 millioner Butikkprisen på utgivelsene varierer fra et par hundre kroner til seksti. Ganger man totalsalg med en gjennomsnittlig salgspris på hundre kroner hos Platekompaniet, får man en sum på 197 millioner kroner.

- Et salg på nesten to millioner eksemplarer er mye. Det viser en enorm interesse i Norge. Ser man på antall solgte kinobilletter og bøker, er de enda høyere enn hjemmefilmsalget, sier Erga.

Han forteller at hovedtyngden av kjøperne er de som har sett filmen på kino. Warner Bros. er godt fornøyde med salget i Norge, og regner med at det vil gå rundt 250000 dvd-er og Blu-ray-er ut av butikkene når den siste legges ut før jul.

Halv million på kino Publikum har strømmet til kinoene foran hver premiere. Besøkstallene har variert fra 855166 («Harry Potter og de vises stein», 2001) til 435510 («Harry Potter og dødstalismanene - del 1», 2010).

I kveld er det storslått nattpremiere i Oslo, med fakkeltog fra Frognerparken til Colosseum kino. SF Norge regner med at en halv million vil se filmen på kino.

- Den bør ha potensiale til mer, men det er flere faktorer som spiller inn, som at det er sommer, ferie og vær. Hver film har et snitt på 500 000 besøkende, det gir 4 millioner besøkende totalt på de åtte filmene. Det er et pent tall, sier Guttorm Petterson, administrerende direktør i SF Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!