Nordmenn hjem uten Oscar

De to norske deltagerne i Oscar-showet måtte gå tomhendt hjem i natt. Ingen av dem vant noen pris i de to kategoriene de var nominert i.

Likevel, moro og spennende var det. Det var tegneseriefigurene Buzz Lightyear, Woody og Jessie fra filmen Toy Story 2 som delte ut prisen for beste animasjonsfilm.

Gode kandidater

Den norske tegnefilmeskaperen Torill Kove var nominert med filmen Min bestemor strøk kongens skjorter i kategorien beste animerte kortfilm. Hun vant ikke, det gjorde derimot russeren Alexandre Petrov med filmen Den gamle mannen og havet. Filmen handler om forfatteren Ernest Hemmingway.

Filmen er historisk i Oscar-sammenheng ettersom vinnerfilmen kun vises på de nye IMAX-kinoene. Filmen er produsert med en spesiell teknikk, slik at den som ser får en større og tettere kinoopplevelse enn på vanlig tradisjonell kino. Filmen vises på IMAX-kinoen på Aker Brygge i Oslo.

Faldbakken jr.

Det andre norske håpet var den unge talentfulle filmstudenten Stefan Faldbakken fra Hedemark i kategorien beste kortfilm. Han var produsent på filmen Store og små mirakler. Filmen regnes som svensk i Oscar-sammenheng, men kan like fullt kalles en norsk film. Fire studenter lagde den som sin avgangsfilm på Dramatiska Institutet i Sverige i fjor. Marcus Olsson har regien. Stefan Faldbakken er sønn av den norske forfatteren Knut Faldbakken.

I kategorien beste kortfilm vant de amerikanske filmskaperne Barbara Schock og Tammy Tiehel med filmen My Mother Dreams The Satan's Disciples In New York.