KJØP: Morten Strand fra Oslo er på jakt etter en DAB-radio han og samboeren skal ha på badet. Slik han ser det står valget mellom å kjøpe dette og fortsatt høre på radio, eller å ikke ha radio. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
KJØP: Morten Strand fra Oslo er på jakt etter en DAB-radio han og samboeren skal ha på badet. Slik han ser det står valget mellom å kjøpe dette og fortsatt høre på radio, eller å ikke ha radio. FOTO: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Slukking av FM-nettet

Nordmenn med klart nei til DAB: - Det blir innført ved tvang og folk liker ikke å bli tvunget

I en ny spørreundersøkelse svarer hele 66 prosent at de er imot tvangsomlegging til DAB.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Om bare noen uker starter slukkingen av FM-nettet, og overgangen til DAB. I region etter region vil de nasjonale radiokanalene og de kommersielle kanalene i storbyene slukke sine FM-sendinger.

Først ut er Nordland 11. januar, før slukkingen avsluttes i Troms og Finnmark 13. desember 2017.

Tett opptil omleggingen har det vært debatt på Stortinget om dekningen blir god nok til å sikre beredskap i Norge etter en overgang til DAB.

En ny undersøkelse som Ipsos har gjort på vegne av Dagbladet viser at skepsisen er tydelig i befolkningen. Her sier hele 66 prosent at de er imot at FM-nettet slukkes.

Dette er DAB Digital Audio Broadcasting (DAB), på norsk digital lydkringkasting, er en europeisk standard for digitalradio som skal erstatte dagens FM-sendinger.Standarden krever nytt mottakerutstyr (DAB-radioer).FM-nettet ble tatt i bruk i Norge i 1954.I 1995 startet NRK prøvesendinger med DAB som gir plass til flere kanaler.NRK og andre landsdekkende radiostasjoner ønsket raskest mulig overgang for å spare penger.De ble bønnhørt i fjor da regjeringen vedtok at Norge som foreløpig eneste land i Europa, skal stenge FM-nettet i løpet av 2017.Det vil fortsatt være mulig å høre lokalradio på FM-nettet etter at hovednettet er slukket.Samlede salgstall fra Lefdal og Elkjøp viser at salget av DAB-radio er 55 prosent høyere i desember i år, sammenlignet med i fjor.Hos Lefdal og Elkjøp har salg av DAB-adapter til bil, økt med nær 500 prosent i forhold til fjoråret.Clas Ohlsson melder at deres salg av DAB-adaptere til bil har økt med 165 prosent. Nesten 20 prosent av alle DAB-adaptere selges i Nord-Norge.

Dagbladet / NTB

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn