Nordmenn står bak når lettkledd Rihanna maltrakterer Mads Mikkelsen i virtual reality-video

Fascinerende nytt filmformat.

BLODIG: Det går svært hardt for seg når Rihanna går løs på Mads Mikkelsen i videoen. For å oppleve 270-graders-effekten må du laste ned appen BBHMM i Google Play. (Skjermdump fra videoen)
BLODIG: Det går svært hardt for seg når Rihanna går løs på Mads Mikkelsen i videoen. For å oppleve 270-graders-effekten må du laste ned appen BBHMM i Google Play. (Skjermdump fra videoen)Vis mer

(Dagbladet): Da Rihanna slapp sin siste video «Bitch Better Have My Money» i mars, vakte den oppsikt både for nakenhet og vold. Videoen viser Rihanna og flere andre kvinner som torturerer et ektepar, spilt av den kanadiske modellen Rachel Roberts og den danske skuespilleren Mads Mikkelsen.

Den blodigste scenen var imidlertid utelatt fra videoen, og er nå sluppet som en enkeltstående video-app i Google Play. Scenen er filmet i 270 grader slik at seeren selv kan velge synsvinkel ved simpelthen å snu på telefonen.

Norsk teknologi Det er norske Stargate Media som står bak teknologien, som første gang ble vist fram i kortfilmen «Halibut» med Ane Dahl Torp og Henrik Mestad i fjor. Lyddesign og lydmiks - som gjør at også lydbildet forandrer seg når du flytter blikket - er gjort av Erling Rein og hans team i OPC Megaphon i Oslo.

- Rihanna og hennes selskap Fenty Corp. hadde sett «Halibut» og ble begeistret for det teknologiske konseptet. De skjønte at vi kunne levere en teknisk kvalitetssikret løsning som passet til den idéen de hadde for denne videoen, forteller produsent Renate Fossum i Stargate Media.

Selskapet ble i sin tid startet i samarbeid med det norske produsentteamet Stargate, som har levert flere hits for den karibiske artisten. Det var imidlertid ikke så mye Tor Erik Hermansen/Mikkel S. Eriksen-koplingen, som selskapets erfaring som gjorde at de landet den prestisjetunge jobben.

- På bakgrunn av Stargate Media og OPC-Megaphon sin erfaring på dette, ble vi involvert i prosessen sammen med regissørene helt i fra planlegging og opptak i LA, til ferdigstilling av alt etterarbeid her i Oslo, sier Fossum.

Viste respekt - Rihanna selv var imponert over det vi hadde produsert tidligere, og hyggelig og profesjonell å jobbe med. Hun er en empatisk og intelligent artist som har full kontroll på sitt eget arbeide og viste oss en stor respekt for det vi gjorde av arbeid på settet, sier Fossum om samarbeidet med den verdensberømte stjerna.

- Hun var åpen for innspill og veldig lydhør siden hun visste vi hadde en stor kompetanse og ekspertise på det vi gjør. Dette var et helt nytt opptaksmedium og ny måte å jobbe på for henne, sier hun.
Blodig Det er ikke materiale for sarte sjeler det dreier seg om.

I appen kan man se hvordan Rihanna - for anledningen kledd i lite annet enn truse og gjennomsiktig plast - går løs på en fastbundet Mikkelsen med kjøttkniv. Deretter poserer hun for bilder med kjøttbiter skåret av fra stakkarens kropp.

Det er trolig årsaken til at appen fortsatt ikke er tilgjengelig i Apples App Store, som er kjent for å være strenge på mindre familievennlig underholdning. Det imidlertid ikke hindret fansen å kaste seg over appen på Google Play, som er den tilsvarende app-sjappa for Android-telefoner.

- Både artisten og vi er fornøyd med hvordan resultatet ble, og hvis vi skal tolke tilbakemeldinger på sosiale medier, virker det som Rihannas fans elsker det, sier Fossum.

Utstillingsvindu For det norske selskapet betyr det naturligvis mye å bli eksponert på denne måten.

- Appen har blitt et et stort utstillingsvindu ut mot verden for vår virtual reality-teknologi, og for de produksjonsmessige metodene vi har utviklet. Og det har vært stor interesse fra andre utenlandske aktører, sier hun.

- Når det gjelder lansering, er dette foreløpig kun tilgjengelig som en app på Google Play. Men det jobbes trolig med andre plattformer. Dette er utenfor vår kontroll, sier Fossum.