Nordmenn stjeler «Game of Thrones»

Topper lista over ulovlig nedlastning.

Populær: Serien «Game of Thrones» er ifølge bloggen Torrentfreak årets mest nedlastede serie. På ulovlig vis. Foto: Nick Briggs / HBO / AP / Sacanpix
Populær: Serien «Game of Thrones» er ifølge bloggen Torrentfreak årets mest nedlastede serie. På ulovlig vis. Foto: Nick Briggs / HBO / AP / Sacanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Har du klikket deg inn på en av nettets mange torrent-sider og grafset til deg en episode eller ti av HBO-serien «Game of Thrones»?

I så fall er du i godt, eventuelt dårlig, selskap.

Millioner er pirater En gjennomgang gjort av den anerkjente bloggen Torrentfreak, viser nemlig at fantasy-eposet er årets mest ulovlig nedlastede tv-serie på verdensbasis, og nordmenn er blant dem som laster ned mest.

Episoden som topper lista ble ifølge bloggen lastet ned ulovlig over 4,2 millioner ganger, omtrent akkurat like mange som så sesongavslutningen på lovlig vis, da den ble sendt på HBO i USA.

Bak «Game of Thrones» følger krimserien «Dexter» og humorserien «The Big Bang Theory».

Bloggens redaktør og grunnlegger, som skriver under pseudonymet «Ernesto», opplyser til Dagbladet at tallene er hentet inn fra alle «public Bittorrent trackers», og at nedlastinger fra The pirate bay og Eztv inngår i materialet.

Bloggen har også sett på hvem som laster ned «Game of Thrones» og hvorfor, og laget en topp ti liste over byer og land. Det er her det kommer frem at nordmenn ikke har rent mel i posen.

Nordmenn på verstinglista Undersøkelsen ble ifølge «Ernesto» gjort ved en av episodene i sesong to, og episoden ble lastet ned totalt 3,4 millioner ganger.
Over 80 prosent av de ulovlige nedlastingene ble gjort utenfor USA, og en fjerdedel i Europa.

Australia topper lista med mer enn 10 prosent av nedlastingene. Deretter fulgte USA, Kanada, Storbritannia, Nederland, og Norge på en sjetteplass. Til tross for vårt lave innbyggertall står vi alene for 3,7 prosent av de ulovlige nedlastingene av episoden.

Det vil det si at over 125 000 nordmenn, om lag to og en halv prosent av Norges befolkning, lastet ned episoden ulovlig.

Korrigert for innbyggertall ligger vi langt over de andre nedlastingsverstingene på lista, og mye tyder derfor på at nordmenn er den befolkningen i verden som laster ned mest «Game of Thrones» per hode.

Verre enn naboene Grunnlaget er riktignok noe tynt, og «Ernesto» påpeker overfor Dagbladet at den prosentvise fordelingen mellom nasjonaliteter kan variere gjennom sesongen.

Mitt skip er lastet ned: The Pirate Bay er en av mange fildelingstjenester der «Game of Thrones» og andre serier blir delt ulovlig. Foto: Skjermdump / The Pirate Bay
Mitt skip er lastet ned: The Pirate Bay er en av mange fildelingstjenester der «Game of Thrones» og andre serier blir delt ulovlig. Foto: Skjermdump / The Pirate Bay Vis mer

Men det er verdt å merke seg at verken svensker, dansker eller finner, er på topp ti-lista for de absolutte nedlastingstallene for episoden.

Forsinket sending Ifølge Torrenfreak, er de vanligste årsakene til at folk velger ulovlig nedlasting, at det tar tid før seriene blir kringkastet utenfor USA, og at det er begrensede muligheter for å laste ned seriene lovlig.
 
Når det gjelder «Game of Thrones» er ikke det i framtida en gyldig unnskyldning for nordmenn, da HBO nå tilbyr serien digitalt gjennom nylanserte HBO Nordic, som riktignok har fått blandet mottakelse.

Hivju i sesong tre Neste sesong av den populære serien om kampen for kongedømmet i Westeros, sparkes i gang 31. mars 2013, med norske Kristoffer Hivju i rollen som den røslige karakteren Tormund Giantsbane.

Hivju fikk «Game of Thrones»-rollen tidligere i år etter at en rekke amerikanske nettsteder feilaktig rapporterte at nordmannen hadde vært aktuell for TV-serien.

- Etter hvert som ryktene fortsatte å rulle, ble vel de som castet interessert i å finne ut «hvem er egentlig denne fyren?». Så pusha agenten min på det her, så fikk jeg plutselig audition, og den gjorde jeg i går. Og for to timer siden ringte de meg og var kjempebegeistret og ville ha meg videre. Så nå er plutselig ryktet blitt sant, fortalte Hivju på «Lindmo» i mai.

Maktkamp: Lena Headey og Peter Dinklage som Cersei of Tyrion Lannister. Foto: Paul Schiraldi / HBO / AP / Scanpix
Maktkamp: Lena Headey og Peter Dinklage som Cersei of Tyrion Lannister. Foto: Paul Schiraldi / HBO / AP / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer