Nordmenn vant lampekrig mot Disney

Trekker tilbake kopi av lampemodell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Tidligere i høst leverte den norske lampeprodusenten Luxo en stevning mot Disney til en domstol i New York.

Årsaken var at Disneys underbruk Pixar hadde begynt å selge fysiske lamper kalt Luxo jr. Dette uten at det norske firmaet hadde mottatt en krone, eller var spurt om tillatelse. Pixar har lenge brukt en kopi av den norskproduserte lampen som maskot.

Nå har Luxo og Disney kommet til enighet, rapporterer The Hollywood Reporter.

Får beholde logoen
Resultatet er at Disney legger seg helt flate, og at de lover å slutte å selge en kopi av lampen sammen med blu-ray-utgaven av «Se Opp». Dette produktet er ikke lenger til salgs via Amazon.

Til gjengeld skal Pixar fortsatt få lov til å bruke Luxo jr. i sin logo.

Dagbladet.no har ikke lykkes i å få tak i Luxo-direktør Mikkel Sandvik, men da vi var i kontakt med ham for en ukes tid siden bekreftet han at en minnelig løsning var nær.

Luxo hadde aldri noen problemer med at en animert figur var oppkalt etter deres produkt, så lenge den ikke ble brukt i en kommersiell sammenheng.

- Men når det er snakk om et fysisk produkt som er ute for salg, må vi reagere, har Sandvik tidligere uttalt til Dagbladet.no.

Betvilte samarbeid
Da den amerikanske animasjonslegenden John Lasseter skulle regissere sin første animerte kortfilm i 1986, tok han utgangspunkt i en nær ting: Lampa på skrivebordet, som var av det norske merket.

ORIGINALEN: Luxo har produsert lamper i over 70 år, og modellen LS er mest lik den Pixar har kopiert.
ORIGINALEN: Luxo har produsert lamper i over 70 år, og modellen LS er mest lik den Pixar har kopiert. Vis mer

I årene som fulgte vokste Lasseters firma Pixar seg gigantisk gjennom filmer som «Toy Story», «Finding Nemo» og «Ratatouille», men lampa fra den første kortfilmen forble et symbol på selskapet.

Det er ikke kjent om Luxo og Pixar vil innlede et kommersielt samarbeid om salg av lamper. Sandvik har tidligere betvilt at dette er mulig.

- Vi får se. Det lille jeg har sett av dette produktet via Amazon gir inntrykk av at de har en litt annen tilnærming til kvalitet enn det vi har. Dette er for eksempel et produkt laget i plast, sa han.

Ønsket fjerning av robot
Luxo har produsert lamper i over 70 år, og modellen som likner mest på Pixars maskott er av merket LS. Denne regnes som en designklassiker, og en av selskapets modeller er utstilt ved Museum of Modern Art i New York.

Luxo ønsket også at Disney skal fjerne en lamperobot som blant annet har vært vist fram ved Walt Disney World.

Det er ikke kjent om dette kravet blir tatt til følge.

STRIDENS KJERNE: Denne lampa selges blant annet fra Amazon.
STRIDENS KJERNE: Denne lampa selges blant annet fra Amazon. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer