Nordmennene på plass i Cannes

Kaada og Mikkel Gaup nipper rosévin på Croisetten

(Dagbladet.no): - Det er på tide med en samisk film i Cannes igjen. Det er 22 år siden sist, sier Mikkel Gaup.

Gaup er i Cannes for å promotere «Kautokeino-opprøret». Han har vært i Cannes flere ganger tidligere, blant annet med «Veiviseren» og «Breaking the Waves».

- Men det er morsomt endelig å være her med «Kautokeino-opprøret». Alle jeg har snakket med har syntes den er kjempebra.

Filmen er ikke med i konkurransene, men det føres en storstilt pr-kampanje blant annet med en stor lavvo utenfor Grand Hotel på Croisetten.

- Det er stort med lavvoen. Jeg føler meg hjemme. Det er morsomt å gå nedover Croisetten og høre joik, sier Mikkel Gaup.

- Kanoneksotisk

Den eneste norske filmen som deltar i konkurransene er Bent Hamers «O\'Horten», som er med i sidekonkurransen Un Certain Regard. Regissør Bent Hamer og hovedrolleinnehaver Bård Owe kommer til Cannes til uka, men i går var filmens komponist Kaada på plass på Croisetten.

- Det var stort nok at filmen kom med på festivalen. Men at Bent Hamer ringte og spurte om jeg ville være med til Cannes var kjempehyggelig, sier artisten.

SAMISK PÅ CROISETTEN: - Det er morsomt å gå nedover Croisetten og høre joik fra den norske lavvoen, sier Mikkel Gaup. Foto: INGER MERETE HOBBELSTAD
SAMISK PÅ CROISETTEN: - Det er morsomt å gå nedover Croisetten og høre joik fra den norske lavvoen, sier Mikkel Gaup. Foto: INGER MERETE HOBBELSTAD Vis mer

Han anslår at han har sett «O\'Horten» flere ganger enn nøn annen.

- Jeg satt jo i filmstudio og så den om og om igjen og finpusset på lyden. På premieren satt jeg virkelig og svettet. Jeg fikk en albue i siden fordi jeg satt og stønnet. Men det var jo fordi jeg hørte alle detaljene i lydbildet og alt som skulle vært annerledes.

Han har tro på at «O\'Horten» kan gjøre det godt i Cannes.

- Jeg tror på at publikum her ser det spesielle ved historien om denne gamle mannen i snøen. I Norge er vi så vant til Oslo-vinteren, men her ned er det kanoneksotisk, sier Kaada.

Nordmennene på plass i Cannes
KANONEKSOTISK: - Jeg tror publikum her nede ser det spesielle ved historien om denne gamle mannen i snøen, sier artist og komponist Kaada.