DEBATT

Nordmenns høye tillit til mediene gjør oss sterkere i møte med coronakrisen

Coronakrisen viser hvor viktig det er å ha redaktørstyrte medier vi kan stole på.

PRESSEKONFERANSE: - Den tilliten vi har til redaktørstyrte medier, gjør oss mer robuste i møtet med desinformasjon, svindelforsøk og falske nyheter, skriver innsenderen. Bildet er tatt i forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse i Hurdal, hvor pressefolk, statsministeren og statsrådene holder god avstand. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix
PRESSEKONFERANSE: - Den tilliten vi har til redaktørstyrte medier, gjør oss mer robuste i møtet med desinformasjon, svindelforsøk og falske nyheter, skriver innsenderen. Bildet er tatt i forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse i Hurdal, hvor pressefolk, statsministeren og statsrådene holder god avstand. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Samtidig øker behovet for kunnskap om hvordan vi avslører falsk informasjon som deles i sosiale medier.

De redaktørstyrte mediene spiller en svært viktig rolle i en krisesituasjon som rammer hele samfunnet. Mer enn noen gang trenger vi medier som formidler sannferdig og relevant informasjon, som lar ulike stemmer og synspunkt komme til orde, og som stiller kritiske spørsmål.

Åtte av ti nordmenn er helt eller delvis enig i påstanden om at norske redaktørstyrte medier i hovedsak er til å stole på, viser Medietilsynets undersøkelse fra 2019. I en ny undersøkelse gjort nå i mars, har flere medier høyeste tillits-score i de målingene Medietilsynet har gjort så langt.

Medietilsynets undersøkelser viser også at nyheter i sosiale medier har langt lavere tillit enn nyheter fra redaktørstyrte medier. At nordmenn i stor grad har tillit til norske medier, gjør sannsynligheten mindre for at vi ser behov for å søke informasjon fra alternative og muligens misvisende kilder.

Men vi ser også at falske nyhetslignende saker sprer seg, særlig i sosiale medier. Blant påstandene er at coronaviruset skal være skapt i et laboratorium og at viruset kan unngås ved å avstå fra kald mat og drikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer