Nordnorsk krigsteater

Detaljrik dokumentar om Nord-Norges sentrale plass i krigshistorien.

BOK: 26. januar 1942 skrev Winston Churchill: «Å ødelegge eller skade Tirpitz er det største som kan skje til sjøs akkurat nå.» «Banesår» er Alf R. Jacobsens gjengivelse av angrepet på det tyske slagskipet «Tirpitz» 22. september 1943 i Kåfjord.

Angrepet, som ble utført ved hjelp av miniubåter, satte «Bismarck»s søsterskip ut av drift i seks måneder og bidro til å snu de alliertes krigslykke. På leseverdig og effektfullt vis tar Jacobsen i bruk ulike tidsplan, nærbilder og oversiktsskisser, nye intervjuer og gamle rapporter i sitt forsøk på å kaste nytt lys over hva som skjedde med den tredje forsvunne miniubåten, X5.

En vårdag 2003 får Jacobsen telefon fra en venn i Alta dykkerklubb, som tror de har funnet restene av X5. Miniubåten er uten sprengladninger, noe som kan bety at båten var med i angrepet. Den etterlatte familien kan kanskje få sitt etterlengtede Victoriakors.

Historien er uten tvil dramatisk nok i seg selv, men Jacobsen er glad i å smøre litt ekstra på for gode venner. Selv gir han en god beskrivelse av sin egen journalistiske poetikk, i forbindelse med en redigeringsoppgave i Finnmark Dagblad for 30 år siden:

«Jeg ville framheve det eksotiske og eventyrlige, anelsen av spenning og uhygge, forræderi og uløste mysterier, alt det som gjorde historien verdt å lese, og som samtidig knyttet en linje fra våre liv til Kåfjordens mørke dyp og verdensmetropolen Londons intriger.»

«Banesår» er ikke fullt så høystemt, men det hjelper nok å lese teksten med dyp bass og innlagte kunstpauser.