Norge - et kastesamfunn

Den eneste som virkelig blir sett i Norge, er milliardæren som synes livet er for kort til å drikke billig sjampanje til frokost.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORGE ER ET lite land. Befolkningen teller færre individer enn i en gjennomsnittlig storby andre steder i verden. Landets befolkning kan deles i tre lag: Et lite mindretall egentlig fattige mennesker, et digert flertall rike mennesker og en bitteliten gruppe enormt rike mennesker. Minstepensjonisten som overlever på kattemat er like usynlig som den selvutslettende sprøytenarkomane er synlig. Men den eneste som virkelig blir sett, er milliardæren som synes livet er for kort til å drikke billig sjampanje til frokost. Vedkommende blir sett opp til av folk flest og dyrket i media. De tre befolkningsgruppene lever harmonisk side om side. Norge er ikke lenger et klassesamfunn, landet er en moderne variant av et kastesamfunn.

SLIK HANNKATTENE dukker hverandre ved å pisse høyere opp etter lyktestolpene, kappes brahminerne i Norge om å eie det dyreste kjøkkenet, hytta med flest bad eller den feteste SUV\'en. Penger er blitt målestokken i offentlighetens bedømming. Kultur eller suksess dokumenteres i antall solgte billetter, solgte bøker, solgte CDer eller personlig inntjening. En av Stortingets fremste tillitsvalgte poserer i eget kjøkken på forsiden av et ukemagasin når han skal selge huset og tjene masse penger. Men det har ikke alltid vært slik. Hvordan ble den norske kulturen så dekadent at den lar seg presse inn bak et økonomisk rammeverk samtidig som et ekstremt mindretall av oppkomlinger og/eller milliardærer som Vollvik, Stordalen og Stray Spetalen er blitt idealer og rollemodeller?I litteraturen blir fortellingene om tingenes tilstand gjerne sett gjennom arbeideren, bonden eller den intellektuelle. I en situasjon der markedsøkonomien er i ferd med å ta grep om kulturen har svaret egentlig gitt seg selv. Veien mot innsikt ble pekt ut av Deep Throat allerede under Watergate: Follow the money.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.