Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

ACER:

Norge – Europas grønne batteri

For enhver som er opptatt av miljø og klima er det åpenbart at vi må være tilsluttet kraftmarkedet i Europa.

GRØNT BATTERI: Norge kan være Nord-Europas grønne batteri, et fremtidsrettede bidrag i den europeiske klimadugnaden, skriver artikkelforfatteren. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
GRØNT BATTERI: Norge kan være Nord-Europas grønne batteri, et fremtidsrettede bidrag i den europeiske klimadugnaden, skriver artikkelforfatteren. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Venstrepopulistene i Rødt og SV stemte dessverre mot ACER. Miljøpartiet De Grønne stemte derimot ja. For enhver som er opptatt av miljø og klima er det åpenbart at vi må være tilsluttet kraftmarkedet i Europa.

Norge har overskudd på fornybar energi og mer grønn kraft er på vei. Vi har nærmest ikke startet på energiøkonomiseringen i dette landet og energityper som fjernvarme, vind, sol og småskala vannkraftverk vil bidra til ytterligere kraftoverskudd i årene som kommer.

Overskuddet bør sendes til Europa og bidra til å stenge ned ødeleggende kullkraftverk. Samtidig kan vi importere dansk og tysk vind- og solenergi til en rimelig penge når det blåser og sola stråler. Sol og vind må brukes ASAP, mens vår vannkraft kan lagres bak demningene.

På den måten vil tilslutning til det europeiske kraftmarkedet gjøre Norge til Nord-Europas grønne batteri. Dette ville være Norges fremtidsrettede bidrag i den europeiske klimadugnaden.

Samtidig vil en fortsatt satsing på fornybar kraftproduksjon i Norge bidra til det grønne skiftet, arbeidsplasser og nødvendig omstilling.

Det er også slik at Norge i tørre og kalde perioder kan ha for lav tilgang til strøm. Da skal vi være glade for at vi har kabler til utlandet. Strømrasjonering vil i alle fall være ødeleggende for de arbeidsplassene som Rødt, SV og Senterpartiet hevder at de forsvarer.

Det er en grunn til at både miljøbevegelsen og den kraftkrevende industrien danner en bemerkelsesverdig allianse der de er positive til Norges tilslutning til EUs tredje energimarkedspakke.

Derfor gleder det meg at Miljøpartiet De Grønne og flertallet på Stortinget greier å se utover egen nese og vedtar politikk til beste for landet og planeten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling