Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Norge best i verden - for n'te gang

Delvis skjult bak budsjettkrise og nordisk sosialdemokratisk samling er Norge nok en gang kåret til verdens beste land å bo i.

ET GODT LAND:  17. Mai i Oslo i 2014. Folkeliv, tog og fantastisk vær. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ET GODT LAND: 17. Mai i Oslo i 2014. Folkeliv, tog og fantastisk vær. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Kommentar

Det er det britiske Legatum Institute Foundation som årlig offentliggjør sin "velstands-indeks" blant 142 land. Den er utarbeidet på grunnlag av en rekke forhold som er avgjørende for at befolkningen som helhet har det bra. Hvis man bare målte bruttonasjonalbudsjett per innbygger, så ville USA toppet lista. Men på den mer omfattende velstands-indeksen kommer USA på en ydmykende 10. plass.

Legatum bruker 89 variabler for å måle et lands velstand. Disse er spredt utover åtte forskjellige kategorier, som økonomi, entreprenørskap, muligheter, virksomhetsstyring, utdannelse, helse og sikkerhet, personlig frihet og sosial kapital.

Norge topper statistikken foran Sveits. Så kommer New Zealand, Danmark, Canada, Sverige, Australia, Finland og Nederland før USA på 10. plass. På bunnen av indeksen ligger Haiti, Togo, Afghanistan, Yemen, burundi, Kongo, Tsjad og Den sentralafrikanske republikk.

I fjor falt USA for sikkerhets skyld ut av topp-ti-lista til allmenn forskrekkelse i økonomiske miljøer. Vi må helt tilbake til 2009 for å finne andre land enn Norge som topper indeksen. Den gang var Finland best mens Norge lå på femte plass.

I flere år har Norge dessuten toppet FNs liste over land det er best å bo i. Også i rankinger laget av World Economic Forum har Norge og de andre nordiske land plassert seg blant verdens ti beste land.

For nordmenn som har hørt Jens Stoltenberg i årevis minne oss om at Norge er et bra land å bo i, er det interessant å lese hvordan utenlandske skribenter omtaler funnene i indeksen. De fleste forbinder Norge med mye byråkrati, høye skatter og dyre velferdsordninger, men velstandsindeksen gir ifølge sjefen for indeksprogrammet, Nathan Gamester, et helt annet bilde: Norge har "en veldig dynamisk økonomi som er god for entreprenører, med lave kostnader for gründere". Han føyer til at landet er preget av sterke fellesskap og et høyt nivå av tillit.

Slik ville noen av oss forklart Norges topplassering på en engelsk pub. Mer pussig er det at det ikke avstedkommer større oppslag i norske medier. Vi liker jo ellers når Norge står øverst på pallen. NTB sendte riktignok ut nyheten i forrige uke. Den ble plukket opp av en del abonnenter fra nord til sør. Men ikke med schwung. Vi er vel for blaserte, både vi i redaksjonene og folk flest.

Eller kanskje vil vi ikke vite det? Politikere vil gjerne et annet sted. De har en kurs og en retning. De vil fikse noe som åpenbart fungerer svært godt. Finansminister Siv Jensen sier for eksempel til Dagbladet i dag: "Vi må endre Norge før det gjør for vondt". Den nåværende regjeringen vil neppe skryte av den forrige. Og den forrige vil gjerne ha æren selv.

Mediene er av natur opptatt av brudd på normaliteten, så derfor har nok redaksjonssekretærer rundt om sagt: "Norge best igjen? Lag en to-spalter."

Sånn er det i landet som stadig vekk kåres som verdens beste. Og som er i stand til å tåle en trøkk, når den kommer, jevnfør finanskrisa.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media