KOMMENTARER

Norge best i verden - for n'te gang

Delvis skjult bak budsjettkrise og nordisk sosialdemokratisk samling er Norge nok en gang kåret til verdens beste land å bo i.

ET GODT LAND:  17. Mai i Oslo i 2014. Folkeliv, tog og fantastisk vær. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ET GODT LAND: 17. Mai i Oslo i 2014. Folkeliv, tog og fantastisk vær. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er det britiske Legatum Institute Foundation som årlig offentliggjør sin "velstands-indeks" blant 142 land. Den er utarbeidet på grunnlag av en rekke forhold som er avgjørende for at befolkningen som helhet har det bra. Hvis man bare målte bruttonasjonalbudsjett per innbygger, så ville USA toppet lista. Men på den mer omfattende velstands-indeksen kommer USA på en ydmykende 10. plass.

Legatum bruker 89 variabler for å måle et lands velstand. Disse er spredt utover åtte forskjellige kategorier, som økonomi, entreprenørskap, muligheter, virksomhetsstyring, utdannelse, helse og sikkerhet, personlig frihet og sosial kapital.

Norge topper statistikken foran Sveits. Så kommer New Zealand, Danmark, Canada, Sverige, Australia, Finland og Nederland før USA på 10. plass. På bunnen av indeksen ligger Haiti, Togo, Afghanistan, Yemen, burundi, Kongo, Tsjad og Den sentralafrikanske republikk.

I fjor falt USA for sikkerhets skyld ut av topp-ti-lista til allmenn forskrekkelse i økonomiske miljøer. Vi må helt tilbake til 2009 for å finne andre land enn Norge som topper indeksen. Den gang var Finland best mens Norge lå på femte plass.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer