Eurovision

- Norge ble frarøvet seieren

MGP-eksperter Per Sundnes og Erik Nodland går hardt ut mot juryordningen under Eurovision Song Contest.

STOLTE: KEiiNO havnet til slutt på femteplass i Melodi Grand Prix. Etter finalen var det en stolt gjeng som møtte pressen. Reporter: Marie Røssland. Video: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

Lørdag vant Keiino Europas hjerter under Eurovision Song Contest. Den norske gruppa vant soleklart med flest stemmer fra det europeiske publikumet med «Spirit in the sky».

Låta fikk hele 291 poeng av publikum. Til sammenligning fikk vinneren «Arcade» fra Nederland 261 poeng av folket.

VINNER: Nederland var storfavoritt før MGP-finalen, og kunne til slutt juble høyest. Video: NRK. Klipp: Kristoffer Løkås Vis mer

Men det dårlige resultatet fra de internasjonale fagjuryene gjorde at Keiino «bare» endte på en femteplass.

- Folket ville ha Keiino

Nå reagerer tidligere MGP-general Per Sundnes (52) på fagjuryordningen.

TEGNESPRÅK: Slik ble Norges bidrag i Eurovision 2019 tolket på tegnespråk i Nederland. Video: Avrotros og Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Norge ble frarøvet seieren av juryen. Folket ville ha Keiino. Det er det jeg sitter igjen med. At vi ble frarøvet den tittelen, sier Sundnes.

Han jobber ikke lenger med MGP for NRK. Derimot har han jobbet som ekspertkilde for tippeselskapet Bettsson før årets Eurovision- finale.

Følger bettingselskapene

Og han mener at nettopp tippeselskapene som spiller en viktig rolle i å avgjøre hvem fagjuryene stemmer på - i tillegg til at mange stemmer på sine naboland.

- Det er naboskap og bettingselskapene som styrer.

- Nederland har ligget på topp blant bettingselskapene hele tida. Juryene er redde for å ta feil, og da følger de det, sier Sundnes.

Vinneren Duncan Laurence fra Nederland hadde femti prosent vinnersjanse før konkurransen, ifølge nettstedet Eurovisionworld.

- En katastrofe

KRITISK: Per Sundnes. Foto: Lars Eivind Bones
KRITISK: Per Sundnes. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Sundnes viser til at fagjuryene bare består av fem mennesker fra hvert enkelt land, og stiller spørsmål ved hvilken kompetanse jurymedlemmene har.

- Jeg synes det er en katastrofe at fagjuryen får lov til å dominere dette i så stor grad. De bør revurdere juryordningen, sier Sundnes.

Han reagerer på at Keiino ville vært utelatt helt fra finalen hvis fagjuryen fikk bestemme:

- Hvis fagjuryen skulle bestemme, ville ikke Keiino vært med til finalen i det hele tatt, for de kom som nummer elleve hos fagjuryen i delfinalen. Det henger ikke på greip, når Keiino var aller mest populær blant folket.

Vil ha mer åpenhet

Sundnes ble selv kastet fra fagjuryen under Eurovision Song Contest i Kiev i 2017, fordi han hadde brutt reglene om uavhengighet, da han uttalte seg om Irland og Englands låter på forhånd.

- Du er ikke bare bitter på jurysystemet etter dette, da?

- Nei. Det viser bare at det funker med åpenhet rundt juryen. Det vi holder på med, er kjempeviktig for folk. Det må vi ta på alvor, sier Sundnes.

MADONNA: Ikke alle var imponert over det den aldrende popdronningen presterte fra scenen under Melodi Grand Prix: Video: NRK. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet TV Vis mer

- Trenger ingen fagjury

Tidligere Melodi Grand Prix-reporter og anmelder i VG i perioden 1991 til 1997, Erik Nodland (53), nå utgavesjef i Se og Hør - og svoren MGP-fan er også kritisk.

For omlag 20 år siden var han i den norske fagjuryen. Han mener fagjuryen har utspilt sin rolle.

- Vi trenger ingen fagjury lenger, sier sier Nodland, og legger til:

- Uansett hvor i verden du er, så har alle en mobiltelefon. Og det er slik man stemmer fram sine favoritter. MGP er folkets fest, og det er deres stemmer som bør avgjøre.

ØNSKER FORANDRING: - Fjern fagjuryordningen, den har utspilt sin rolle, sier Erik Nodland. Foto: Anders Grønneberg
ØNSKER FORANDRING: - Fjern fagjuryordningen, den har utspilt sin rolle, sier Erik Nodland. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Han mener at fagjuryen snøt Norge for en seier lørdag.

- Hadde folket og folkejuryene i Europa fått bestemme, ville Keiino ha vunnet. Norge ble snytt for seieren. Hvem utgjør fagjuryene rundt om i Europa, og hvilke kriterier styrer de etter? spør Nodland.

- Backup

Fram til 1997 var det juryer i hvert enkelt land som stemte, og i noen påfølgende år var det en salig blanding av telefonstemmer og fagjuryer som avgjorde. Den ordningen vi har nå, har eksistert siden 2009.

- Juryordningen er overflødig, slår Nodland fast.

- Vi kan ha den som backup, dersom tekniske problemer skulle oppstå, telenettet skulle ramle sammen slik at enkelte land ikke får avlevert folkets stemmer, sier Nodland.

Et lands fagjury og folkejury veier like mye. Akkurat som for fagjuryen har hvert lands folkejury 58 poeng å dele ut.

Svensk uenighet

Den svenske Eurovision-eksperten Anders Nunstedt i avisa Expressen, mener derimot at fagjuryen bør bestå som i dag.

- Jeg antar at de fleste i Sverige i dag tenker at vi bare skulle ha fagjury i dag, for da hadde Sverige vunnet, sier han med et smil.

Nunstedt viser til at Sverige og John Lundviks «Too late for love» lå an til å vinne, helt til publikumstemmene kom inn. Uavhengig av det, mener Nunstedt dagens ordning med å splitte opp i en fagjury og publikumsstemmer fungerer bra.

- Det er et ganske rettferdig system. Fagjuryene er positivt for kvaliteten på konkurransen, de utjevner resultatet. Hvis det bare var tv-seernes stemmer som talte, kunne alt handle om å være så spektakulært som mulig, som Russland, med teknisk avanserte og påkostede nummer, sier Nunstedt.

Dagbladet kontaktet sjef for European Broadcasting Union, nordmannen Jon Ola Sand, for kommentar til kritikken.

- Vi har ikke vurdert å avskaffe juryordningen, skriver Sand i en sms til Dagbladet.

EUROVISION: Norske Mona Berntsen (29) danset for Madonna med det palestinske flagget på ryggen under gårsdagens Eurovision Song Contest-finale. Det skaper sterke reaksjoner. Video: Eurovison Song Contest Vis mer