Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norge blir det første landet som tvinger folk over på DAB-nettet: - Gambler med beredskapen

IKT Norge krever at stengingen av FM-nettet utsettes.

DAB RADIO:  FM-nettet slukkes i 2017. Neste generasjon radio bruker DAB-teknologi, som denne fra produsenten Tivoli. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DAB RADIO: FM-nettet slukkes i 2017. Neste generasjon radio bruker DAB-teknologi, som denne fra produsenten Tivoli. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Man gambler med beredskapen om FM-nettet slukkes, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT Norge.

Debatten om utbredelsen av DAB-radio har langt fra dabbet av.

Dårlig DAB-dekning IKT Norge har lenge vært skeptiske at Norge blir det første landet til å tvinge lytterne over til den nye digitale radioplattformen DAB i 2017. Og de har tidligere kalt hele DAB-prosjektet en flopp.

Lederen for IKT Norge går også enda lenger i sin kritikk, han mener at bytte av radioplattform kan føre til sikkerhetsproblemer rundt om i landet.

- Folk over hele landet klager over at de ikke får inn DAB, særlig i utmark. Det kan føre til store sikkerhetsproblem ved ulykker, sier Per Morten Hoff.

FM-nettet skulle i sin tid dekke 99,5 prosent av Norges areal, mens målsettingen for DAB-nettet er at 99,5 prosent av befolkningen skal få inn signalene.

Steder der det bor få folk får derfor dårlig dekning, hevder Hoff.

- Ingen annen løsning Han trekker fram at flyalarm og viktig melding lytt på radio, i dag styres av fm-signal. Han mener at disse og sireneanleggene ikke vil virke når fm-båndet slås av i 2017.

- Myndighetene har sagt at man jobber med å finne en annen løsning, men de her ikke funnet en annen løsning ennå, sier Hoff som i lengre tid har jobbet med problemstillingen.

Færre får inn radio Hoff er redd for at folk i distriktene ikke får med seg værmeldingen om de beveger seg på fjellet eller på sjøen.

Han trekker også fram at bare et fåtall biler i dag har DAB-radioer installert, dette kan føre til at de ikke får inn viktige meldinger når noe skjer. Siden Norge er første land som går over til bare å ha DAB-signaler, mener Hoff at få utenlandske biler vil kunne få inn viktig meldinger som sendes over DAB-nettet.

- Jeg tviler på at utenlandske turister kjøper DAB-radioer før de kommer til Norge, sier han. 

Kan være i strid med EØS-regler Nylig ble det kjent at den norske omleggelsen til DAB kan være på kant med regelverket til EØS, og Per Morten Hoff krever nå at utbredelsen av DAB-nettet utsettes.

FRYKTER BEREDSKAPEN:  Per Morten Hoff i IKT Norge mener slukkingen av FM-nettet må utsettes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FRYKTER BEREDSKAPEN: Per Morten Hoff i IKT Norge mener slukkingen av FM-nettet må utsettes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Politisk er det fullt mulig å la FM leve videre, i alle fall en del år til. Man må utsette FM-stengingen til saken blir prøvd av ESA, sier han til Dagbladet.

Han trekker fram at man i Sverige benyttet dårligere beredskap som et av hovedargumentene mot DAB da de valgte å stoppe DAB-utviklingen.

Svekker ikke beredskapen Kulturminister Thorhild Widvey (H) kommer derimot ikke påstandene til Per Morten Hoff i møte.

- Regjeringens konklusjon om at kriteriene for å digitalisere det riksdekkende radionettet fra 2017 er oppfylt er basert på faglige råd fra NKOM og Medietilsynet, og bekreftet av Stortinget. Det er derfor ikke aktuelt å utsette digitaliseringen, skriver hun i en kommentar til Dagbladet og fortsetter:

- Vi kan heller ikke slutte oss til påstander om at slukking av FM-nettet skulle svekke beredskapen i Norge. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har konkludert med at DAB-nettet har en minst like god befolkningsdekning som FM-nettet og at veidekningen er bedre enn med FM-stereo. Stortinget har bekreftet slukkeprosessen, vi har ingen planer om å utsette dette i påvente av politiske prosesser i andre land.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!