Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Israel

Norge bør flytte Israel-ambassaden til Jerusalem

Signalet bør være at hele Jerusalem tilhører Israel.

JERUSALEM: Ortodokse jøder forberedte den jødiske påsken, «passover» i Jerusalem rett før påske. Foto: AP / NTB Scanpix
JERUSALEM: Ortodokse jøder forberedte den jødiske påsken, «passover» i Jerusalem rett før påske. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Donald Trump har lovet å flytte den amerikanske ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Norge bør følge etter. Det er vanlig praksis i norsk utenrikstjeneste at norske ambassader plasseres i et lands hovedstad. Jerusalem er Israels hovedstad.

DEMOKRAT: Makvan Kasheikal.
DEMOKRAT: Makvan Kasheikal. Vis mer

Israel fikk kontrollen over Jerusalem for 50 år siden etter at landet i 1967 slo tilbake et angrep fra Jordan. I den perioden Jordan kontrollerte de østlige delene av Jerusalem, inkludert Klagemuren, fra 1948 fram til 1967, ble jøder nektet tilgang til sine hellige steder. En slik situasjon bør den norske regjeringen føle seg forpliktet til å unngå for framtida. Derfor bør signalet være at hele Jerusalem tilhører Israel.

Men en norsk ambassadeflytting betyr likevel ikke nødvendigvis det samme som å ta stilling til fordel for de israelske posisjonene i framtidige forhandlinger mellom palestinerne og Israel om Jerusalems status. Plasseres ambassaden i de vestlige delene av byen, og ikke i Øst-Jerusalem, vil det være en helt nøytral handling.

Problemet er at Norge i dag har tatt stilling til fordel for palestinernes krav gjennom å plassere ambassaden i Tel Aviv i protest mot Israels annektering av Jerusalems østlige bydeler. Det bidrar til å styrke de palestinske lederes tro på at de vil nå fram med kravet om å kontrollere Øst-Jerusalem. Det bidrar ikke til forhandlingsvilje, og låser fast framtidige fredsforhandlinger.