BEKYMRET FOR KLODEN:  - Jeg tror det blir fryktelig vanskelig å nekte folk hamburgere i USA, sier forfatter, Gert Nygårdshaug, når vi spør om andre mulige løsninger på overbefolkning. Bildet er fra høsten 2014. Foto: Benjamin A. Ward
BEKYMRET FOR KLODEN: - Jeg tror det blir fryktelig vanskelig å nekte folk hamburgere i USA, sier forfatter, Gert Nygårdshaug, når vi spør om andre mulige løsninger på overbefolkning. Bildet er fra høsten 2014. Foto: Benjamin A. WardVis mer

- Norge bør gå foran med ettbarnspolitikk

- Man kan også dele ut rasjoneringskort til kjøtt og fisk, eller forby kjæledyr, men dette er det enkleste, mener forfatter Gert Nygårdshaug.

(Dagbladet): Verdens befolkning er i dag på 7,3 milliarder, og spådommen er at vi vil bli ni-ti milliarder før det flater ut.

I Klassekampen i dag foreslår Gert Nygårdshaug å innføre ettbarnspolitikk i Norge som en løsning på verdens utfordringer. Eller i det minste som en start på en løsning:

- Jeg tror det er den enkleste måten å få det til på, hvis det viser seg at vi står på kanten av stupet. Det er det mange forskere som mener. Jeg prøver bare å formidle de rapportene jeg hele tiden får, sier Nygårshaug.

Han står ved Drammenselva med fiskestanga da Dagbladet ringer.

- Høres ut som en despot - Men ingressen i artikkelen var misvisende. Hva var det det sto? «Forfatter Nygårshaug vil gjøre søsken ulovlig»? Det har jeg aldri sagt eller nevnt, det er noe desken har funnet på. Jeg høres jo ut som en despot.

- Men ... er det ikke i praksis det du mener?

- Skal man forby noe, må man innføre lover. Det har jeg ikke sagt noe om. Jeg mener man kunne forsøkt seg med å bare gi barnetrygd til første barnet for eksempel, sammen med å spre informasjon. Jeg har ikke alle svar, men det finnes sikkert dyktige folk som kan stake ut retningslinjer for en human ettbarnspolitikk uten at det blir plagsomt for folk.

- Skjønner. Men hvorfor er ettbarnspolitikk et bedre svar enn andre løsninger på de samme problemene?

- Man kan også dele ut rasjoneringskort til kjøtt og fisk, eller forby kjæledyr, som man bruker ekstremt mye ressurser på. Men det er løsningen som vil skape minst problemer.

- Vanskelig å nekte hamburgere i USA En eller annen upopulær beslutning er politikerne før eller siden nødt til å ta, mener han.

- Jeg tror det blir fryktelig vanskelig å nekte folk hamburgere i USA, for å si det sånn.

- Er det noen grunn til å tro at resten av verden vil følge oss hvis vi hadde gjort det?

- Det vet man ikke, men det er viktig at noen går foran og skaper blest om det og sprer informasjon.

- Vil det ikke være litt trist uten søsken?

- Jo, men det er enda tristere at kloden blir tom om noen hundre år. Forskerne sier vi går mot stupet hvis vi ikke gjør noe. Det er det vi må veie mot.