Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Abortloven

Norge bør ikke tillate tvillingabort-turisme

Hvorfor toer Tone W. Trøen (H) sine hender og sier at det ikke var Høyre som gjorde tvillingabort lovlig?  


FOSTERREDUKSJON: Stortinget skal i morgen ta stilling til om Lov om svangerskapsavbrudd også skal åpne for fosterreduksjon, for eksempel at ett av to tvillingfostre kan fjernes. Foto: NTB Scanpix
FOSTERREDUKSJON: Stortinget skal i morgen ta stilling til om Lov om svangerskapsavbrudd også skal åpne for fosterreduksjon, for eksempel at ett av to tvillingfostre kan fjernes. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

15. desember kom helse- og omsorgskomiteen på Stortinget med sine innstillinger til forslaget fra KrF og Sp om ikke å tillate fosterreduksjon. Ingen andre partier i komiteen støttet forslaget. I morgen skal saken opp i Stortinget.

Ingjerd Våge, kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd.
Ingjerd Våge, kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd. Vis mer

Ja, det er rett at lovavdelingen i Justisdepartementet har vurdert det slik at Lov om svangerskapsavbrudd også åpner for fosterreduksjon. Men som politiker, som nå har behandlet saken i egen komité, kan man ikke fraskrive seg alt ansvar. Tone W. Trøen skriver i et innlegg i Dagbladet 12. januar at «Høyre ikke har gjort fosterreduksjon lovlig». Da vil vi si tilbake: Kanskje det, men dere har i hvert fall ikke gjort noe for å stoppe det.

Maria Victoria Aanje, informasjonsansvarlig i Menneskeverd.
Maria Victoria Aanje, informasjonsansvarlig i Menneskeverd. Vis mer

Det er Stortinget som lager lovverket. Det er med andre ord ingen grunn til å toe sine hender. Videre skriver Trøen at «Når KrF og Sp foreslår å endre abortloven slik at fosterreduksjon ikke tillates i Norge, vil dette åpne debatten om selvbestemt abort».

Her er det flere ting å si. Da dagens abortlov ble vedtatt, var ikke fosterreduksjon teknisk mulig. Logisk nok var det heller ikke intensjonen med loven. Å si nei til tvillingabort er derfor ikke en endring av loven i praksis, det er å si nei til en utvidelse.

Et annet poeng er selve navnet til abortloven. Den heter ikke Lov om selvbestemt abort, men Lov om svangerskapsavbrudd.

I Danmark er tvillingabort på friske fostre ulovlig. All fosterreduksjon må skje på medisinsk grunnlag. Det etiske råd i Danmark kom i fjor med en uttalelse om saken. De gjør et poeng ut av konflikten som kan oppstå i spenningen mellom selvbestemmelse og anledning til svangerskapsavbrudd.

Gravide kan ha ulike grunner for å ville avbryte et svangerskap, men «ved fosterreduksjon er moderskapet derimot ønsket, dog vil ikke kvinnen utvikle og føde alle fostrene i graviditeten. (...) Kvinnens rett til selvbestemmelse skal i dette tilfellet tillegges mindre vekt enn i forbindelse med provosert abort hvor selve moderskapet er uønsket».

I Danmark anser de fosterreduksjon og provosert abort som så vesentlig forskjellig at det reguleres i ulike lovverk. Trøen skriver også at det er «en sjelden praksis», «det skjer tre-fire tilfeller årlig». Dette er et underlig argument. Nå søker kvinner fra andre land om hjelp i Norge. Vi ser ingen grunn til å tillate tvillingabort-turisme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling