DEBATT

Norge bør ligge lavt i terrenget

Norge er et bitte lite land i en stor verden, og inntil vi finner noen andre enn USA til å beskytte oss, bør vi ligge lavest mulig i terrenget.

VANT TIL KJEFT: Donald Trump fikk sitt pass påskrevet av utenriksminister Børge Brende høsten 2016 - da han fortsatt bare var presidentkandidat. - Én ting er å gå hardt ut mot en presidentkandidat, noe helt annet er å gjøre det med en president, skriver artikkelforfatteren. Foto: REX/Shutterstock 
VANT TIL KJEFT: Donald Trump fikk sitt pass påskrevet av utenriksminister Børge Brende høsten 2016 - da han fortsatt bare var presidentkandidat. - Én ting er å gå hardt ut mot en presidentkandidat, noe helt annet er å gjøre det med en president, skriver artikkelforfatteren. Foto: REX/Shutterstock  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren 2001 hadde jeg med meg elever på studietur til Moskva der vi opplevde noe svært interessant. I den russiske Dumaen fikk vi gjennom guiden et celebert møte med den russiske politikeren Vladimir Sjirinovskij, lederen for Det liberaldemokratiske partiet. Han var tilsynelatende vennligheten selv, holdt et langt foredrag og svarte villig vekk på spørsmål.

Etter at han hadde vært igjennom alt som er galt med Vesten, og hvordan vi blant annet mangler evne til å forstå arabere, tok har for seg forholdet mellom Russland og Norge. Noe av det han kunne fortelle mine elever, var at de snarest mulig burde lære seg russisk. For om ikke så altfor lenge, kommer Russland til å dominere Norge, var hans klare spådom.

Mange oppfatter Sjirinovskij som en klovn og en bølle. Hvilket han er. (Hans Wilhelm Steinfeld har laget et portrett av han her.) Samtidig: Jeg ser han ukentlig på russisk tv, der han er rikssynser og blir invitert til viktige debatter. Partiet hans – og det er bokstavelig talt hans – fikk i 1993 nærmere én fjerdedel av stemmene ved parlamentsvalget. Sjirinovskij har en rekke ganger offentlig tatt for seg forholdet mellom Norge og Russland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer