LEDER

Facebook i Norge:

Norge bør skattlegge techgigantene

Mens det internasjonale samfunnet forsøker å bli enige, forsvinner store verdier ut av landet.

Foto: Thomas White / Reuters / Scanpix
Foto: Thomas White / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Digitale varer og tjenester utgjør en stadig større del av økonomien, og jo større de blir, jo større blir også summen av skattepenger som forsvinner ut av landet. Internasjonale techgiganter som Facebook og Google suger til seg en stadig større andel av norske annonser, men skatter langt mindre enn hva norske selskaper ville gjort, fordi de har hovedkvarter i andre land. I 2018 omsatte Google anslagsvis for 3,5 milliarder kroner i Norge, men betalte bare fire millioner i skatt til den norske stat.

Det er bred enighet om at dette er uholdbart, men uenighet om hva som bør gjøres. Finansminister Siv Jensen (Frp) har ikke utelukket at Norge kan komme opp med unilaterale tiltak, for å hindre teleselskapene i å harve inn penger som burde gått tilbake til de norske skattebetalerne i form av velferdstjenester og offentlige investeringer, men vil vente å se hvilken løsning OECD-landene blir enige om. Det blir for seint, mener SV og Ap, som denne uka gikk ut og etterlyste nasjonale tiltak.

Det er grunn til å støtte SV og Ap i dette spørsmålet. Forhandlingene om hva slags regelverk som kan opprettes for å ramme techgigantene, trekker ut i både OECD og EU. Årsaken er at landene har ulike interesser. Irland, for eksempel, huser Facebooks europeiske hovedkontor, og tjener godt på å bistå dem i å beholde så mye av overskuddet sitt som mulig. De landene som velger alenegang, som Frankrike, opplever et betydelig press fra den amerikanske regjeringen, som ikke vil ha noe av et stormløp mot primært amerikanske selskaper. Jo flere land som velger å opprette egne tiltak, jo vanskeligere blir det å få has på alle.

- INTERNETTMONSTER?: Mark Zuckerberg, grunnlegger og direktør for Facebook, ble grillet av folkevalgte i EU-parlamentet om Cambridge Analytica-skandalen. Video: European Parliament / Facebook Les mer om det her: https://goo.gl/u54Nmu Vis mer

NHO er blant aktørene som har advart mot nasjonale regelverk, og begrunnet det med at det kan gjøre internasjonale samarbeid og prosjekter vanskeligere og skade norsk næringsliv. Men status quo gjør allerede skade på norsk næringsliv, ved at internasjonale selskaper har en konkurransefordel som nasjonale selskaper ikke har. Om det skulle lugge litt for selskaper som må operere i land med ulike regelverk, kan også det fungere som et insentiv for å få forhandlingene i de internasjonale foraene i havn.

Samtidig som finansministeren nøler, ber næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) Konkurransetilsynet om å prioritere etterforskningen av internasjonale selskaper, for å finne ut om de bryter konkurranseloven. Det er ikke så uvanlig at det kommer doble signaler fra Solberg-regjeringen, men dette spørsmålet er det grunn til å støtte den statsråden som vil skynde seg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer