DEBATT

Norge bør stanse mottak av flyktninger

SV synes tydeligvis det er viktigere å diskutere antall flyktninger til Norge enn å sørge for hjelpe flest mulig av dem som trenger hjelpen mest.

FLYKTNINGER OG ASYLSØKERE: Den økonomiske integreringen av flyktninger i Norge fungerer for dårlig, mener Høyres Ove Trellevik. På bildet er Hemsedal asylmottak i Buskerud. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FLYKTNINGER OG ASYLSØKERE: Den økonomiske integreringen av flyktninger i Norge fungerer for dårlig, mener Høyres Ove Trellevik. På bildet er Hemsedal asylmottak i Buskerud. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

SVs Karin Andersen skrev et innlegg der hun som vanlig rakker ned på sine politiske konkurrenter med beskyldninger om manglende forståelse av solidaritet. SV synes tydeligvis det er viktigere å diskutere antall flyktninger til Norge enn å sørge for hjelpe flest mulig av dem som trenger hjelpen mest.

Ove Trellevik. Foto: NTB Scanpix
Ove Trellevik. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Høyre er i gang med å lage nytt stortingsprogram. Vi har ment at antallet flyktninger vi tar imot skal baseres på i hvilken grad integreringen lykkes. Etter min mening har vi ikke lykkes godt nok med integreringen.

Samtidig ser vi en verden med økende migrasjon og et økende behov for bistand. Spørsmålet burde være hvordan kan vi hjelpe flest mulig. Det er ca 70 millioner flyktninger. Hjelper vi best med å ta noen tusen til Norge eller hjelper vi best ved å hjelpe betydelig flere i nærområdene? Dette er det grunnleggende spørsmålet.

Her hjemme fungerer den økonomiske integreringen av flyktninger for dårlig. Vi bruker store ressurser på integrering og flyktningers livsopphold. Fra Brochmann II-utvalget og SSB kan vi utlede at hver flyktning har en livsløpskostnad på 15-20 millioner kroner per person. Ved å ta imot 3000 flyktninger i året gir dette en årlig kostnad på ca. 50 milliarder kroner.

Dette betyr at økonomisk integrering er svært utfordrende og krevende. En annen SSB-rapport som tar for seg barnefattigdom i Norge, underbygger dette.

Tallene viser at vi må bli bedre på integreringspolitikk. Innvandrere er dessverre overrepresentert i voldstatistikkene i Oslo, og ekstrem islamisme regnes av PST som den største terrortrusselen på lik linje med høyreekstremisme i Norge.

Altfor få flyktninger har forutsetninger for å enkelt kunne integreres i et høykostland som Norge. Derfor tar integreringen tid og krever mye ressurser. Derfor bør Stortinget vedta regjeringens forslag til integreringslov.

Den nye loven skal bidra til mer målrettet kvalifisering inn i yrkeslivet. Inntil vi lykkes bedre med integreringen, mener jeg at vi ikke bør ta imot flere kvoteflyktninger.

Norge er det landet i Europa som har tatt imot flest kvoteflyktninger. Om vi en periode stopper mottak av flyktninger, og strammer inn asylretten slik asylretten gir oss muligheter til, vil vi i større grad kunne frigjøre ressurser for å hjelpe til i migrantenes nærområder.

FNs utviklingsprogram (UNDP) publiserte nylig rapport om at mange båtmigranter fra Afrika legger på flukt uten å ha reelle beskyttelsesbehov. Omfanget av dette må reduseres.

Når SV kun vil diskutere om det er 100, 1000 eller 5000 kvoteflyktninger som er det rette nivået, blir det egentlig en rent følelsesstyrt debatt om å kjøpe seg god samvittighet.

Høyre ønsker en debatt om hvordan ressurser best kan nyttes, slik at vi kan hjelpe flest mulig sårbare mennesker – uansett hvor de måtte befinne seg. Dette støttes også av forskere, og er å vise internasjonal solidaritet i praksis.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer