DEBATT

Norge bør ta hensyn til Russland, og ikke knytte seg til NATOs missilforsvar

Det er ikke slik at Russland skal få lov til å diktere norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Men det er uklokt av et lite land som grenser til en stormakt, ikke å lytte til stormaktens legitime sikkerhetsinteresser.

PÅ INSPEKSJON: Offiserer gjør honnør når generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, inspiserer den amerikanske anti-missil stasjonen Aegis Ashore i Develsu, Romania, 12. mai 2016. Foto:  AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
PÅ INSPEKSJON: Offiserer gjør honnør når generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, inspiserer den amerikanske anti-missil stasjonen Aegis Ashore i Develsu, Romania, 12. mai 2016. Foto:  AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen vurderer for tida om Norge bør slutte seg til NATOs missilforsvar, og har oppnevnt en ekspertgruppe som består av forskere fra Forsvarets forskningsinstitutt og det amerikanske Missile Defence Agency, som skal gi råd om hvordan Norge eventuelt kan bidra. Gruppen skal levere sin anbefaling innen utgangen av året. Jeg går ut fra at Marinens fregatter vil være aktuelle kandidater. Etablering av det amerikanske områdeluftvernsystemet THAAD på Evenes har også vært nevnt. Det samme har Globus-radaren i Vardø.

Partiene på Stortinget har vært delt i denne saken. Spørsmålet er hva som egentlig er problemet, og hvorfor ikke installasjon av radarer som kan oppdage innkommende ballistiske missiler, og raketter som kan skyte dem ned før de når målet, er entydig positivt og et netto bidrag til økt norsk sikkerhet.

Det viktigste motargumentet, rent allment, er at missilforsvaret vil virke rustningsdrivende og øke faren for atomkrig. Kilden til Russlands og USAs avskrekking av hverandre er strategiske atomvåpen, som leveres ved hjelp av ballistiske missiler. Under den kalde krigen var Sovjetunionen NATO overlegen i konvensjonelle styrker. NATO måtte ty til avskrekking av et konvensjonelt sovjetisk angrep med å true med atomvåpen i henhold til førstebruksdoktrinen. I dag er NATO Russland overlegen konvensjonelt, og Russland rasler med atomsabelen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer