DEBATT

Flyktninger:

Norge bør ta imot 20 000 overførings­flyktninger i året

Norge må bli med på dugnaden.

NORGE MÅ HJELPE: Ved å gjøre dette til en årlig kvote vil det være en løsning som gjør at Norge håndterer krisa på en ansvarlig måte så lenge den pågår, skriver Bjørnar Moxnes (bildet) og Odd-Arild Viste. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NORGE MÅ HJELPE: Ved å gjøre dette til en årlig kvote vil det være en løsning som gjør at Norge håndterer krisa på en ansvarlig måte så lenge den pågår, skriver Bjørnar Moxnes (bildet) og Odd-Arild Viste. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets leder 25. juli kritiserer norske politikeres egoisme i møtet med flyktningkrisen i Italia, og etterlyser vilje til en felles europeisk dugnad. Sylvi Listhaug og Jonas Gahr Støre avviser nye tiltak for å hjelpe flyktningene som er havnet hos vår europeiske nabo i sør. Vi i Rødt stiller oss helhjertet bak Dagbladets kritikk, og mener Norge bør kunne ta i mot 20 000 overføringsflyktninger i året.

«Flyktningkrisen er der allerede. Den er global, og den er svær. Den lar seg ikke stoppe i nærmeste fremtid», uttalte NUPI-forsker Morten Bøås til NTB 24. juli. I følge FN var 65,5 millioner mennesker på flukt i verden ved inngangen til 2017. Over 11,5 millioner av disse er syrere, hvorav 5 millioner er utenfor landets grenser. Ikke siden andre verdenskrig har så mange mennesker vært på flukt. Vi vet altså at millioner av mennesker er i en svært kritisk situasjon og vi vet at situasjonen vil vedvare. Det norske svaret må derfor være både ansvarlig og langsiktig, og ikke minst – det må være konkret.

I første rekke mener vi Norge må ta et ansvar overfor de menneskene som er på flukt fra krig og elendighet. Det er ikke mer enn et par generasjoner siden nordmenn trengte trygge havner. Millioner av flyktninger lever i uverdige forhold i flyktningleire rundt omkring i Midtøsten og i Europa. Dette kan vi gjøre noe med. Vi kan bidra til å avslutte det uverdige europeiske svarteper-spillet som nå pågår ved å gå foran med et godt eksempel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer