Debatt: Asylbarn

Norge bør ta imot flere asylsøkere

Fra vårt eget nærområde. Barna i Moira-leiren trenger et håp.

BARN I LEIRE: På Lesbos befinner det seg om lag 10.000 mennesker i en leir som opprinnelig hadde kapasitet til 3000. Situasjonen er kalt en humanitær katastrofe. Vi som er så heldige å være født i Norge, har et ansvar for å hjelpe dem som har vært mindre heldige, skriver innsenderen. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB Scanpix
BARN I LEIRE: På Lesbos befinner det seg om lag 10.000 mennesker i en leir som opprinnelig hadde kapasitet til 3000. Situasjonen er kalt en humanitær katastrofe. Vi som er så heldige å være født i Norge, har et ansvar for å hjelpe dem som har vært mindre heldige, skriver innsenderen. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Meninger
Anders Sørlien.
Anders Sørlien. Vis mer

De siste 12 åra har jeg vært frivillig på ulike asylmottak, og de siste fem åra har jeg ledet Redd Barnas arbeid med barn på Refstad transittmottak i Oslo. Der er vi to ganger i uka for å tilby barna et lite pusterom i en ellers usikker tilværelse.

Et liv på transittmottak er krevende – man får 14 kroner dagen, det er usikkerhet, bekymringer og venting. Det er derfor viktig å ha noen lyspunkter i hverdagen og et rom der barna får lov til å tenke på noe annet, leke og være barn. I tillegg til å ha aktiviteter på mottaket, tar vi de også med ut for å oppleve noe nytt. Et populært utfluktssted er Eventyrfabrikken – et stort, innendørs lekeland der barna kan leke og få ut all energien de sitter inne med. Et sted vi tok med barna i går.

Vi som er født her i Norge har vært veldig heldige, det betyr også at vi har et ansvar for å hjelpe de som ikke har vært like heldige. For eksempel er tusenvis av barn og ungdom fanget i umenneskelige forhold i vårt eget nærområde.

På Lesbos befinner det seg om lag 10.000 mennesker i en leir som opprinnelig hadde kapasitet til 3000. Situasjonen er kalt en humanitær katastrofe, og det rapporteres om frostskader, selvskading og selvmordsforsøk av barn helt ned i 10-årsalder og om barn og ungdom som over tid er blitt apatiske, blanke i blikket og nesten umulig å få kontakt med.

I ei tid da flere land velger å stramme inn og gjøre det vanskeligere å søke asyl, bør Norge gå foran og ta imot asylsøkere fra greske leire og signalisere at vi har kompetanse og kapasitet til å ta imot flere enn vi gjør i dag.

Mange lever fanget i umenneskelige forhold i vårt eget nærområde på greske øyer.

På Eventyrfabrikken her i Oslo koste barna seg som alltid, og det er fint å se dem forsvinne inn i en verden full av lek og glede som bare barn kan.

Fint er det også å se foreldrene, og hvor takknemlige og glade de er for å se barna sine leke, være i trygghet og få mulighet til å leve et liv i frihet og med muligheter.

Norge kan ikke ta imot eller hjelpe alle. Men jeg kan bekrefte at det nytter for de få det gjelder. En lettelse og takknemlighet over å være her og å endelig være i trygghet. Et ønske om å lære og bidra i det norske samfunnet. Og utviklingen hos barna – fra å være apatiske og innesluttet da de kom – til å være fulle av lek, smil og livsgnist noen uker seinere. Slik alle barn skal være og har krav på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.